logo
29/03
2 ...

Львівські лікарі видалили 17-річному самбірчанину частину ребра з пухлиною

17-05-2022 13:51966

Львівські лікарі видалили 17-річному самбірчанину частину ребра з пухлиною
Фото: ЗУСДМЦ

Підлітка із Самбора успішно прооперували у ЗУСДМЦ - пухлину вдалось видалити повністю. Його ще чекає тривала хіміотерапія після видалення пухлини, загалом лікування може тривати близько року. Проте Роман не полишає мрію стати пілотом, адже виріс у сім'ї військовослужбовців: мама, тато і старший брат юнака служать у ЗСУ.

Про це повідомляє Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

До лікарів у рідному місті хлопець звернувся із скаргами на біль у міжреберній ділянці. Клінічна картина нагадувала невралгію (ураження нервів). Призначені знеболювальні препарати і пластир не допомагали: юнаку було боляче згинатись, кашляти і навіть сміятись. Так тривало близько місяця, поки на комп'ютерній томографії у Самборі не виявили пухлину розміром із сірникову коробку, яка тиснула на міжреберні нерви і викликала біль.

«Підліток звернувся до нас із первинним діагнозом - пухлина сьомого ребра. Але після проведеного молекулярного дослідження ми встановили гістіоцитоз: один із різновидів злоякісних пухлин гематопоетичної системи, який може вражати весь організм», - розповів онколог Центру Михайло Адиров.

Для повного видалення пухлини хірургам ЗУСДМЦ довелось «забрати» 13 см ребра. За словами медиків, досить незвичним є вік пацієнта. Адже це захворювання має свої особливості: здебільшого вражає дітей від 3 до 5 років і дорослих.

Сам Роман розповів, що не злякався діагнозу. Медики нашої лікарні зуміли пояснити йому усі особливості хвороби й шляхи її подолання. Каже, що найбільше переживав, що заборонять вступати до військового ВУЗу. А коли зрозумів, що після цілковитого одужання, на яке сподівається уся його родина, не матиме обмежень - заспокоївся. Як справжній боєць, приймає виклик хвороби і намагається виконувати усі лікарські призначення, аби швидше здолати недугу.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news