logo
28/03
2 ...

У ЛНУ ім. І. Франка провели студентську інтернет-конференцію «Мозаїка наукової комунікації»

23-05-2022 21:031003

У ЛНУ ім. І. Франка провели студентську інтернет-конференцію «Мозаїка наукової комунікації»

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася I мультидисциплінарна студентська інтернет-конференція «Мозаїка наукової комунікації». Організували конференцію філологічний факультет ЛНУ ім. Івана Франка спільно зі Студентським урядом.

 

Захід відбувся у рамках відзначення Дня науки і проводився в онлайн-форматі за допомогою платформи Zoom. Модераторами конференції були студенти філологічного факультету Марта Дика і Любомир Лесонін, інформує пресцентр університету.

З вітальним словом до учасників наукового зібрання звернувся в. о. декана філологічного факультету Роман Крохмальний. Він привітав усіх із Днем науки і розповів про те, як зародилася ідея проведення конференції саме такого формату: «Ідея сьогоднішнього заходу виникла в студентсько-викладацькому просторі під впливом сучасної тенденції швидкоплинної комунікації. Саме тому з’явилася ініціатива проводити конференцію у форматі «flash-talk» комунікації, тобто спалахів наукової думки», – пояснив Роман Олексійович. Принагідно він подякував усім, хто виявив бажання взяти участь у науковому форумі та представити свої доповіді, а також тим, хто долучився до організації заходу: «Слава усім тим, хто працює на благо української науки!»

Після виступу Романа Крохмального до вітального слова запросили  проректора Львівського університету з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимира Качмара, який насамперед привітав усіх із подвійним святом, нагадавши, що, окрім Дня науки, 21 травня відзначається також і День Європи. У цьому контексті Володимир Михайлович звернувся й до колег з-за кордону, які теж долучилися до конференції: «Щиро вітаю наших студентів і колег, не тільки з України, а й з-за кордону. Дякую  усім, зокрема нашим європейським колегам, за ту неоціненну допомогу, яку ви надаєте українським студентам, викладачам і всім тим, хто сьогодні потерпає від агресії росії в Україні».

Крім цього, проректор описав географію конференції та галузі, які вона охопила. «Надзвичайно широкою є географія учасників нашої конференції. Представлено з десяток міст, шість університетів. Я радий вітати колег з Одеси, Харкова, Луцька, Івано-Франківська і, звичайно, колег із Загребського університету в Хорватії. Імпонує те, що тематика доповідей справді відображає мультидисциплінарність нашої конференції, адже, як бачимо, вона об’єднала юних дослідників різних галузей: тут і філологи, і соціологи, культурологи, мистецтвознавці, журналісти, педагоги та багато майбутніх фахівців різних сфер наукової думки. Тематика доповідей є надзвичайно актуальною зараз, вона охоплює широке коло проблем і зацікавить не тільки науковця, а й будь-яку пересічну людину», – розповів Володимир Качмар, а насамкінець висловив сподівання на те, що цьогорічна конференція не буде останньою й наступного року учасники у ще більшому складі матимуть змогу зібратися вже в офлайн-форматі.

Перед початком секційного засідання організатори конференції підготували для учасників ще один сюрприз – коротке, але дуже енергетичне привітання від однієї зі знакових постатей сучасної України, випускника Львівського університету, кандидата фізико-математичних наук, а насамперед – Громадянина України з великої літери, лідера гурту «Океан Ельзи» Святослава Вакарчука. Співак звернувся до учасників конференції «Мозаїка наукової комунікації» і подякував їм за їхню працю у науковій сфері. «Передаю привіт з міста Дніпро і хочу подякувати Вам за все, що Ви робите. У Вас дуже важлива робота: Ви несете український культурний код. Продовжуйте це робити. Ми всі з вами. Мирного неба нам над головою після перемоги. Слава Україні!», – сказав Святослав Вакарчук.

Після привітань розпочалося секційне засідання. Щоб налаштувати учасників на плідну роботу в. о. декана філологічного факультету Роман Крохмальний нагадав усім присутнім про мету, з якою вони тут зібралися. «Ми зібралися, щоб відчути мирну Україну, відчути подих нової держави», – наголосив Роман Олексійович.

Під час секційного засідання учасники заслухали студентські доповіді на найрізноманітніші теми, що стосуються філології, культурології, мистецтвознавства, соціології та багатьох інших галузей науки. Прикметно, що тематика доповідей вкотре довела готовність студентської молоді реагувати на виклики часу та критично їх переосмислювати, черпаючи з них той досвід, який у майбутньому стане запорукою їхнього наукового росту. Так, скажімо, чимало доповідей були так чи інакше пов’язані з переосмисленням теперішніх подій в Україні, наприклад: «Війна як катастрофа і війна як нагода», «Мережева поезія у час російсько-української війни 2022 року», «Лексичні тенденції воєнного часу: утворення нової лексики для віддзеркалення сучасності» тощо.

Багато уваги молоді дослідники приділили різноаспектним дослідженням української культури, старовини, історичних пам’яток, знакових літературних текстів та інших надбань, що не менш актуально у наш час, адже популяризація і підтримка українського – першочергове завдання не лише науковця, а й кожного громадянина. Разом з тим, учасники конференції представили й дослідження, що стосуються аналізу різноманітних сучасних тенденцій, які транслюються через тексти, блоги та інші канали передачі інформації, цим самим підкресливши необхідність динамічної наукової взаємодії для своєчасного реагування на динамізм сучасного світу.

Зазначимо, що формат конференції був досить нестандартним. Для забезпечення динамічної комунікації, у ході якої наукові думки та ідеї складатимуться у барвисту мозаїку, організатори обмежили регламент доповідей до 3 хвилин, а дискусії відбувались у спеціально створеному телеграм-чаті, де учасники мали змогу поставити питання, поділитися власними думками з приводу тієї чи іншої проблеми тощо.

За матеріалами конференції було підготовано електронний збірник тез, у якому окремим розділом вміщено найцікавіші думки та відгуки учасників, озвучені у процесі онлайн-комунікації.

Додамо також, що всього учасниками конференції стали понад 60 юних науковців.

Leopolis.news