logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

В Україні професійну освіту можна буде здобути повторно безоплатно

24-05-2022 09:381014

В Україні професійну освіту можна буде здобути повторно безоплатно
Фото: ілюстративне

Українці безоплатно зможуть отримувати другу робітничу професію в закладах професійної освіти.

Така норма введена до нової редакції закону «Про професійну (професійно-технічну) освіту» прийнятого за основу, повідомляє Оsvita.ua.

Так, для того щоб безоплатно отримати другу робітничу професію, потрібно буде мати страховий стаж, а у закладах освіти мають бути вільні місця.

Розпочати повторне навчання дозволено не раніше, ніж через 3 роки після отримання попередньої професії.

Винятком з такого терміну можуть стати ситуації, коли людина не може виконувати роботу за отриманою раніше професією чи існує невідкладна потреба держави в підготовці робітників за конкретними професіями.

Крім повторного безоплатного навчання, зміни в законі передбачають можливість здобуття часткових кваліфікацій і отримання професійної освіти незалежно від місця реєстрації.

«Такі зміни передбачають розподіл державного замовлення не лише на підготовку кваліфікованих робітників, а й на їхню перепідготовку та підвищення кваліфікації. Вони також дозволять місцевій владі сприяти працевлаштуванню випускників училищ і утримувати державні профтехи до передачі в комунальну власність», – пояснили в Міністерстві освіти.

Очікується, що такі новації сприятимуть зниженню рівня безробіття та забезпечать швидку перекваліфікацію тих, хто втратив роботу.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news