logo
28/03
2 ...

ЛНМУ підготував методичні рекомендації щодо біологічних загроз воєнного часу

25-05-2022 21:511410

ЛНМУ підготував методичні рекомендації щодо біологічних загроз воєнного часу
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

Співробітники кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького підготували методичні рекомендації щодо біологічних загроз воєнного часу.

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції вишу.

«Воєнне сьогодення ставить нові виклики та завдання щодо запобігання масовому поширенню інфекцій. Адже руйнування комунікацій, яких зазнає значна частина територій нашої держави та численні евакуаційні потоки мешканців з постраждалих регіонів можуть призвести до появи нових епідемій. Масові переміщення населення у короткі терміни з фронтових і прифронтових територій під час воєнних дій ускладнює можливості контролю стану здоров’я евакуйованих осіб, виявлення серед них хворих на інфекційні та паразитарні захворювання та значно потенціює ризики занесення збудників інфекційних хвороб у тилові території. Тому важливим завданням для епідеміологів стало питання протиепідемічного забезпечення на деокупованих територіях та серед населення, котре евакуюють з територій ведення бойових дій», – йдеться у повідомленні

Науково-педагогічний колектив кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького під керівництвом завідувачки кафедри, професора Наталії Виноград підготував та видав вкрай актуальні методичні рекомендації для слухачів факультету післядипломної освіти «Біологічні загрози воєнного часу». 

Зазначені рекомендації викладені у двох частинах. Вперше в Україні окреслено напрямки та алгоритми протиепідемічного забезпечення на деокупованих територіях зі зруйнованою інфраструктурою після ведення бойових дій, що викладено у першій частині. Заходи, які повинні бути організовані на таких територіях, мають за мету в максимально стислі терміни відновити епідемічне благополуччя постраждалих регіонів країни внаслідок воєнної агресії. 

У другій частині окреслено протиепідемічне забезпечення на етапах евакуації населення з метою недопущення занесення збудників інфекційних і паразитарних захворювань на тилові території нашої держави. Особлива увага приділена організації протиепідемічних заходів у евакуаційних пунктах збору людей, на шляхах їх переміщення, у місцях тимчасового короткотермінового і довготривалого розміщення.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news