logo
25/04
2 ...

Франковий виш поглиблює співпрацю з Посольством України в Німеччині

15-06-2022 17:37956

Франковий виш поглиблює співпрацю з Посольством України в Німеччині
Фото: lnu.edu.ua

14 червня 2022 року у дистанційному форматі відбулася зустріч ректора ЛНУ ім. І. Франка, члена-кореспондента НАН України, професора Володимира Мельника з Надзвичайним і Повноважним Послом України у Німеччині, випускником Львівського університету Андрієм Мельником.

 

До зустрічі також долучилися проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергій Різник і директор Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Юрій Занько, інгформує пресцентр ЛНУ ім. І. Франка.

Під час бесіди сторони окреслили нові перспективи співпраці між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Посольством України в Німеччині. Йшлося, зокрема, про академічну співпрацю між Львівським університетом та німецькими закладами вищої освіти, а також про поглиблення міжнародного співробітництва у контексті розвитку україністики в Німеччині.

Ректор Володимир Мельник висловив щиру вдячність Надзвичайному і Повноважному Послові за активну і свідому позицію істинного українця, яка в умовах війни є надзвичайно важливою для нашої держави. «Ми пишаємося Вашою поставою сьогодні. Ви справді є тим Послом, який обстоює інтереси України за її межами», – підкреслив Ректор.

Володимир Петрович акцентував на діяльності Львівського університету в умовах воєнного стану. «Університет як державна інституція активно працює в тилу у рамках своїх можливостей. Понад 50 працівників ЛНУ ім. Івана Франка захищають Україну на фронті, студенти активно займаються волонтерством, і всі ми разом намагаємося фінансово підтримати наші Збройні сили», – наголосив Ректор. Водночас Володимир Петрович акцентував на головній місії Університету – освітньо-науковій: «Ми відчуваємо відповідальність перед студентами і перед суспільством. Університет робить усе, щоб молода людина, яка знайшла себе в науці, захистила дисертацію і здійснювала подальші наукові дослідження».

Ректор також додав, що, незважаючи на різні обставини, у тому числі й війну, Університет стрімко розвивається, зазначивши, зокрема, що нещодавно відбулася церемонія підписання Меморандуму, згідно з яким Львівський національний університет імені Івана Франка став асоційованим (стратегічним) партнером Альянсу європейських університетів EC2U.

Водночас, за словами Ректора, є й чимало питань, які через війну потребують зміни підходів. До прикладу, Володимир Петрович розповів про будівництво нового гуртожитку Університету, фінансування якого призупинилося через ганебне російське вторгнення. «Одним із наших завдань є забезпечення студентів місцями для проживання. Сьогодні це питання набуло нового змісту, адже говоримо передусім про потребу у житлі для внутрішньо переміщених студентів, які виявили бажання навчатися у Львівському університеті», – констатував Ректор.

Натомість Надзвичайний і Повноважний Посол Андрій Мельник подякував керівництву Університету за розуміння і підтримку, зазначивши що власне слова вдячності, як й координація зусиль дипломатів і науковців, сьогодні є дуже потрібними і важливими. Посол також поділився, що спогади про навчання в Університеті, завжди його  супроводжують. «Alma Mater – завжди залишається у моєму серці. Я з приємністю згадую, звідки росте коріння, адже саме Львівський університет дав мені квиток у життя», – зазначив Андрій Мельник.

Також Андрій Ярославович акцентував на готовності підтримати освітньо-наукові та соціокультурні ініціативи Львівського університету. Ректор у свою чергу запевнив Посла у всебічній підтримці Посольства з боку Львівського університету і висловив щирі сподівання на подальшу ефективну співпрацю.

За підсумками зустрічі сторони домовилися про поглиблення співпраці між установами у контексті збереження та розвитку україністики в Німеччині, популяризації України та її інтеграції у європейське академічне співтовариство. 

Leopolis.news