logo
24/04
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

Wiz-Art оголосив фільми-переможці

27-08-2019 15:242522

Wiz-Art оголосив фільми-переможці

У Львові оголосили переможців 12-го міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art.

Гран-прі фестивалю здобув фільм режисера Богдана Мурешану з Румунії «Різдвяний подарунок», повідомили організатори.

Переможців визначало міжнародне журі у складі Надії Парфан з України, Янніка Даля Педерсона з Данії та Сари Домбринк з Німеччини.

За увагу журі та глядачів змагалися 26 фільмів – 10 у національній та 16 в міжнародній програмах.

Своє рішення щодо фільму «Різдвяний подарунок» Богдана Мурешана журі прокоментувало так: «Переможець цьогорічного гран-прі — це фільм, який використовує кіно красивим і цікавим шляхом, щоб розповісти важливу історію. Він веде нас назад у часі та демонструє таку страшну та неймовірну ситуацію, що вам важко втримати сміх. У центрі історії лежить історія, а сюжет розвивають близькі кожному персонажі. Ситуація миттєво захоплює й не припиняє дивувати. Кінотворці виявили неабияку відвагу, щоб висміяти історію власної країни. Вони розповідають історію тиранії в універсальний і близький кожному спосіб. Це політичний і водночас особистий фільм».

Також фільм Мурешану здобув і відзнаку у номінації Найкращий сценарій у міжнародному конкурсі.

Коментар журі: «Фільм, який ми вирішили нагородити відзнакою за найкращий сценарій — це фільм про сім’ю, яка потрапила в надзвичайну ситуацію. Невинна дитяча уява раптово виявляє небезпеки життя в тогочасному суспільстві. Реальні події — це кістяк, який допомагає розповісти вигадану історію, яка нікого не залишить байдужим. Вона дає глядачу змогу поринути в історію й навчитися на чужому досвіді. Постійні сюжетні перипетії дивують, проте глядач розуміє рішення персонажів. Це фільм, якому вдалося повністю розкрити свою історію».

Найкращим українським фільмом назвали  «Кохання» Микити Лиськова

Коментар журі: «У цьому фантастичному й неймовірно креативному фільмі твориться приречений і апокаліптичний світ, який припрошує глядачів поринути в шаленство почуттів, не стаючи з місця. Торкаючись суспільних проблем в Україні та світі, цей творчий фільм розкривається гумористично й на багатьох різних рівнях. Деякі з них ми не змогли осягнути, але вони однозначно інтригують, тож нам захотілося негайно переглянути його ще раз, щоб побачити ще щось. Ми аплодуємо цьому відважному фільму та зухвалим і курйозним рішенням його творця».

Спеціальну відзнаку національного конкурсу здобув фільм «В радості, і тільки в радості» Марини Рощини

Коментар журі: «Ми хочемо присудити спеціальну відзнаку фільму, який вразив нас тим, як він експресивно та делікатно розповідає про життєві труднощі та жагу до життя молодої матері. Прекрасний сценарій і режисура роблять фільм надзвичайно природним, а вміння зафіксувати складну природу життя й оригінальне розв’язання конфліктів лише підігрівають наш інтерес».

Нагороду найкраща режисура міжнародного конкурсу здобув Свен Брессер і його «Літо та все інше»

«Лауреат нагороди за найкращу режисуру — це фільм, який просто не міг би існувати без свого режисера. Зображення дружби, прагнення кращого життя й примирення з тим, що настав час прощатися з минулим, неабияк нас зворушили. Акторська гра реалістична, але водночас дуже жива. Операторська робота та звукове оформлення дають фільм легкості й чуттєвості — усе сходиться воєдино, без якихось обмежень. Маленькі інтимні моменти дають глядачам змогу справді заглибитися в персонажів. І це нам надзвичайно сподобалося».

Приз глядацьких симпатій національного конкурсу здобув зняти у Львові фільм «Плюс Один» Мирослави Клочко, а міжнародного – фільм «Анна» Дерека Беренсона. 

Фестиваль Wiz-Art з 19 по 25 травня вдванадцяте відбувся у Львові. Глядачі мали змогу переглянути понад 120 фільмів конкурсної та спеціальних програм, відвідати майстер-класи та вечірки.

Leopolis.news