У Самборі в музеї «Бойківщина» експонується «Галичина ХХ століття у світлинах»

http://leopolis.news/post/66730/u-sambori-v-muze-boykivshchyna-eksponuetsya-galychyna-hh-stolittya-u-svitlynah

28/06/2022

 

Експозицію склали понад 100 чорно-білих його та кольорових фотографій сина Андрія. На них зафіксовано унікальні моменти із життя українців минулого і сьогодення. Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Виставка викликала певний інтерес. Її відкриття благословив о. Ростислав Будзан із собору Св. Юра. Про автора експозиції та книжку «Галичина ХХ ст.. у світлинах Юліана Дороша», його життя та творчість як відомого фото-і кінодокументаліста  розповіла Тетяна Крушельницька – викладачка Національного університету «Львівська політехніка», із сім’ю якої він дружив. Чимало уваги також приділила його синові Андрію, який пішов дорогою батька та видав на його честь книжку.

Думками про митця Юліана Дороша, виставку його світлин та книжку поділилися Соломія Риботинська – викладачка коледжу імені Івана Труша, депутатка Львівської обласної ради, голова обласного товариства «Надсяння», а також Ігор Тимець – директор музею м. Винники, голова Західноукраїнської спілки музеїв.

Зазначалося, що в музеї експонується незначна частина художніх світлин з творчого доробку Юліана Дороша та його сина Андрія.  Це матеріальний їхній спадок, переданий українцям як ствердження ідентичності нації, її культури, яку належить берегти і плекати. Бо це другий фронт народу, який мріє про перемогу.

У рамках презентації присутні з неабияким інтересом переглянули віднайдений документальний фільм Юліана Дороша про величний похорон у Львові генерал-четаря УГА Мирона Тарнавського.

Довідка: Юліан Дорош – відомий Львівський фото – і кінодокументаліст, зачинатель професійного національного кіно в Західній Україні, автор першого в Галичині посібника з фотографії українською мовою. Він належав до одних із засновників Українського фотографічного товариства, захоплювався етнографією та краєзнавством, був добре знаним у Львові та поза його межами.

У доробку Юліана Дороша не одна сотня хрестоматійних зразків світлин, окремі з них стали ілюстраціями для ряду наукових та популярних видань авторів Львова та Києва у 50-60 роках минулого століття. Важка недуга 21 липня 1982 року обірвала стежину життя. Похований на Личаківському кладовищі.        

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото автора