logo
29/03
28/03
2 ...

Українські журналісти відвідали Японію

29-06-2022 16:24738

Українські журналісти відвідали Японію
Фото: nsju.org

Українські журналісти, які прибули до Японії на запрошення Японського фонду майбутніх поколінь (Japan Offspring Fund – JOF), відчули надзвичайну підтримку японських політичних і громадських діячів у бажанні донести правду про сучасну війну, яка сколихнула світ.

 

Про це інформує НСЖУ.

З-поміж чотирьох членів української делегації, двоє – секретар Національної спілки журналістів України Сергій Шевченко й президентка ВБФ «Журналістська ініціатива» Людмила Мех – прибули до столиці Японії з Косова, де під час війни перебувають під професійним захистом і мають змогу активно працювати. Ще двоє – голова обласної організації НСЖУ, газетярка Тетяна Калиновська й фрілансерка Олена Макаренко – з самого серця України – Черкащини.

– Через воєнний стан в Україні нам довелося летіти в Токіо з Варшави (з пересадкою у Франкфурті-на-Майні), – розповіла членкиня правління НСЖУ, головна редакторка газети «Черкаський край» Тетяна Калиновська. – У Польщі перед нами постала проблема оперативно дістати візу до Японії, адже ми прагнули взяти участь у запланованих офіційних, громадських та медійних заходах. За правилами, візу надають упродовж трьох і більше днів. Через тривале очікування цього дозволу ми мусили б просити японську сторону вносити корективи до плану візиту. На щастя, допомогти у вирішенні питання взялися японські політики й організатори нашої поїздки.

 

Відомий депутат від Ліберально-демократичної партії, член Палати представників парламенту (національного законодавчого органу Японії) Моріяма Масахіто, попри надзвичайну зайнятість у виборчій кампанії, кілька разів особисто телефонував послу Японії в Польщі з проханням сприяти українським медійникам. Після ґрунтовних перемовин візу надали за кілька годин. Ця небайдужість свідчить про те, що в Японії є чимало авторитетних політиків, громадських діячів, представників організацій і підприємств, які підтримують Україну. Багато свідомих японців прагнуть почути від журналістів з України, які фіксують злочини рашистських агресорів, правду про події в нашій країні та готові підтримати медійну спільноту в її важливій діяльності.

 

Японські політики й громадські активісти також визнають важливість роботи ЗМІ, нинішніх бійців українського інформаційного фронту, які активно протидіють російській пропаганді, що вводить в оману світ.

Опікується українською делегацією виконавчий директор JOF Джунічі Ковака з Сайтами. Завдяки об’єднавчим зусиллям його небайдужої команди забезпечено приїзд і проживання членів делегації. З благородною метою надання допомоги родинам загиблих українських журналістів японці закликають збирати благодійні пожертви. Значною мірою таку підтримку надає аграрна корпорація GREEN COOP з офісом у місті Фукуока, яка підтримує працівників інформаційної сфери.

 

На зустрічі з активом JOF, який співчуває Україні й підтримує її
Попри організаційні труднощі з приїздом і карантинними безпековими застереженнями, українська делегація працює відповідно до запланованих заходів. Уже проведено низку зустрічей у Сайтамі, журналісти спілкувалися з керівництвом і активістами JOF, а також з японським колегами, надано перші пожертви в заснований НСЖУ Фонд пам’яті загиблих журналістів. Кошти з цього рахунку виплачуватимуть дітям та іншим членам родин колег, які через війну втратили життя.