logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Глави МЗС Фінляндії та Швеції підписали протоколи про вступ до НАТО

05-07-2022 12:36778

Глави МЗС Фінляндії та Швеції підписали протоколи про вступ до НАТО
Фото: Радіо Свобода

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі міністри закордонних справ Фінляндії та Швеції підписали протоколи про вступ до Альянсу.

Свої підписи поставили представники всіх 30 країн-членів НАТО і Швеції з Фінляндією, повідомляє «Радіо Свобода».

У своїх виступах генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і глави МЗС Фінляндії та Швеції, які підписали документ, назвали сьогодні «історичним». Вони зазначили, що вступ двох країн до союзу сприятиме не лише зміцненню їхньої безпеки, а й посилить безпеку НАТО загалом.

росія на сьогоднішньому засіданні прямо не згадувалась, проте саме російське вторгнення в Україну стало головним аргументом для того, щоб дві традиційно нейтральні країни вирішили вступити до Альянсу.

Офіційну заявку Фінляндія та Швеція подали у середині травня. Рішення про їхнє прийняття до НАТО було ухвалено в рекордно короткі терміни – про нього було оголошено вже наприкінці червня на саміті у Мадриді. Єдиною серйозною перешкодою були вимоги Туреччини, щодо яких сторони дійшли згоди.

Для того, щоб Швеція та Фінляндія стали повноправними членами НАТО, необхідна ратифікація підписаних сьогодні документів парламентами всіх 30 країн-членів.

Представники російської влади, коментуючи вступ двох країн до НАТО, заявляли, що, з одного боку, засуджують його, з іншого, не бачать у ньому особливих проблем, оскільки росія не має територіальних суперечок із цими країнами. При цьому у разі розміщення у Фінляндії та Швеції інфраструктури НАТО з російської сторони обіцяні деякі заходи у відповідь.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news