logo
28/03
2 ...

У МОЗ розвінчали міф роспропаганди про те, що нібито в Маріуполі дітей продавали на органи

05-07-2022 13:31612

У МОЗ розвінчали міф роспропаганди про те, що нібито в Маріуполі дітей продавали на органи
Фото: hromadske.radio

Останнім часом російська пропаганда поширювала дезінформацію про діяльність Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Маріуполі. Мовляв, організація займалася трансплантацією внутрішніх органів дітей. А також готувалася до того, що українська влада застосує хімічну зброю в місті. Крім цього, російські ЗМІ писали, ніби українські військові намагалися отруїти жителів міста Кремінна та Рубіжне на Донбасі. У мережі продовжують поширювати фейки про мавпячу віспу. Нова хвиля повідомлень стосувалася того, що віспа — це побічний ефект від щеплення проти коронавірусу.

Про це пише пресслужба МОЗ.

За підтримки проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» VoxCheck щотижня аналізує та спростовує наративи про суспільне здоров’я, які поширюються в інформаційному просторі України, Білорусі, росії.

Дезінформація: Продаж дітей на органи та хімічна зброя в Маріуполі

У фокусі російських медіа — нібито діяльність Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у Маріуполі до того, як його знищили та окупували російські війська. Спершу вони писали, що на базі МКЧХ знайшли медичні картки сотень дітей, в яких шукали «здорові внутрішні органи» — мовляв, для «чорних трансплантацій». Згодом повідомили, що в Маріуполі з 2019 року готувалися до українських провокацій із хімічною зброєю, бо на базі МКЧХ знайшли плани тренувань по захисту від хімзброї.

Як насправді?

У МКЧХ заявили, що організація не збирає медичні картки дітей та не причетна до торгівлі органами, як натякають у фейкових повідомленнях. У маріупольському офісі Комітету не було медичних карток дітей.

Тренування МКЧХ по захисту в умовах хімічної небезпеки не доводять, ніби в Маріуполі готувалися застосувати хімічну зброю. МКЧХ присутній у багатьох країнах, що постраждали від збройних конфліктів, тож цілком виправдано, що організація готує своїх працівників до роботи в надзвичайних умовах, зокрема хімічної атаки. Подібні заходи інформування МКЧХ проводить у всіх країнах, де має офіси й де продовжуються збройні конфлікти.

На сайті МКЧХ в Україні вказано, що організація, серед іншого, справді має офіси в Сєвєродонецьку та Маріуполі (а також у Києві, Слов’янську, Донецьку, Луганську та Одесі).

Міжнародний комітет Червоного Хреста засуджує використання хімічної зброї та виступає за повну ліквідацію її залишків у світі. Немає підстав вважати, ніби МКЧХ міг бути залучений до підготовки так званої «хімічної атаки» в Україні.

Дезінформація: ЗСУ підірвали цистерну з азотною кислотою, щоб отруїти міста Рубіжне та Кремінна Луганської області

Ще один поширений наратив російської пропаганди — звинувачувати Україну у хімічних атаках. Цього разу російські ЗМІ заявили, що 31 травня 2022 року ЗСУ під час відступу підірвали цистерну з азотною кислотою на заводі «Азот» у Сєвєродонецьку. Це нібито зробили з розрахунком на те, щоб шкідливі викиди вітер відніс у бік населених пунктів Рубіжне і Кремінна Луганської області та отруїти людей.

 Як насправді?

Сергій Гайдай, голова Луганської обласної військової адміністрації, 31 травня повідомив, що рф влучили в цистерну з азотною кислотою на хімзаводі та закликав мешканців області не виходити з укриттів та підготувати захисні маски. Попередження стосувалося мешканців усієї області, а не лише міст Рубіжне та Кремінна.

Витік кислоти стався ввечері 31 травня. Згідно з даними метеокарти, ввечері 31 травня вітер дув у північно-східному, східному, південно-східному напрямках від Сєвєродонецька, тоді як Рубіжне та Кремінна розташовані на північному заході від Сєвєродонецька. Таким чином, вітер не міг знести шкідливі викиди в бік цих населених пунктів.

Також попри те, що 31 травня більша частина Сєвєродонецька контролювалася росіянами, місто не було оточене, а ЗСУ тримали оборону на тих же позиціях, про що повідомляє Сергій Гайдай. Це спростовує інформацію про відступ українських військових, який нібито став причиною підриву цистерни.

Дезінформація: Мавпяча віспа — це побічний ефект від вакцини від Pfizer-BioNTech

Почали з’являтися повідомлення, в яких заперечували небезпечність мавпячої віспи. Утім, наратив змінився: тепер мавпячу віспу нібито вигадали для того, щоб приховати ускладнення після вакцини від Pfizer-BioNTech. Мовляв, унаслідок мавпячої віспи на шкірі людини з’являються такі ж пухирці, як і внаслідок аутоімунних шкірних захворювань. За словами користувачів соцмереж, в одному з документів компанія Pfizer вказала аутоімунні пухирчасті (бульозні) захворювання (autoimmune blistering disease) як один із побічних ефектів щеплення. 

Як насправді?

Документ, який згадують користувачі, — це звіт Pfizer про несприятливі події після щеплення їхньою вакциною. Дані збирали з різних країн (США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо), в яких використовували вакцину, за період із 1 грудня 2020 року по 28 лютого 2021 року. На 31-й сторінці звіту дійсно згадують аутоімунні пухирчасті захворювання у переліку побічних ефектів, що становлять особливий інтерес. Побічні ефекти, що становлять особливий інтерес, — це побічні дії, які потребують додаткового моніторингу та дослідження, проте вони необов’язково пов’язані з вакцинацією. Представник Pfizer у коментарі для видання Reuters теж підтвердив, що перелічені несприятливі події необов’язково спричинені щепленням.

Наразі в інструкції до вакцини Pfizer-BioNTech не згадують аутоімунні пухирчасті захворювання як можливий побічний ефект. У рідкісних випадках у деяких щеплених дійсно реєстрували подібні ускладнення, але на сьогодні зв’язок між вакцинацією та шкірними захворюваннями не є остаточно доведеним. Попри можливі побічні ефекти вчені рекомендують вакцинуватися, оскільки переваги щеплення вище, ніж ризики від зараження COVID-19.

Аутоімунне захворювання — це стан, при якому імунна система помилково атакує організм. Аутоімунне захворювання розвивається, коли природна захисна система організму не може визначити різницю між клітинами організму та чужими клітинами, в результаті чого організм помилково атакує нормальні клітини. На розвиток аутоімунних захворювань може вплинути генетика, дієта, інфекції та вплив хімічних речовин. Аутоімунні бульозні захворювання — це група шкірних захворювань, унаслідок яких на шкірі з'являються пухирці.

Мавпяча віспа жодним чином не пов’язана з аутоімунними захворюваннями. Це реальне захворювання, яке виникає внаслідок зараження вірусом, що має таку ж саму назву та належить до роду Orthopoxvirus сімейства Poxviridae. Хворобу вперше зареєстрували серед мавп у 1958 році, а серед людей — у 1970 році. Природне джерело вірусу невідоме, проте зафіксована передача вірусу від африканських гризунів та приматів до людини. Тобто ця хвороба з’явилася ще задовго до появи вакцин від COVID-19.

Крім того, є відмінності між симптомами мавпячої віспи та аутоімунними бульозними захворюваннями. На початковому етапі мавпячої віспи хвора людина відчуває лихоманку, головний біль, біль у м’язах і спині, озноб, тоді як симптоми бульозних захворювань здебільшого обмежені ураженнями шкіри. І мавпячу віспу, й  аутоімунні бульозні захворювання можна діагностувати за допомогою тестів. У випадку віспи це ПЛР-тест, у випадку аутоімунного захворювання — пряма імунофлюоресценція (хімічний тест шматочка ураженої шкіри) або аналіз крові.

Більше спростувань міфів, які розповсюджує росія, читайте за посиланням.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news