logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

Українка стала другою жінкою у світі, яка отримала найпрестижнішу математичну нагороду

05-07-2022 17:44868

Українка стала другою жінкою у світі, яка отримала найпрестижнішу математичну нагороду
Фото: nauka.ua

Найпрестижнішу математичну нагороду — медаль Філдса — присудили українці Марині В'язовській за розв'язок задачі з пакування куль у восьмивимірному просторі. 

Вона довела, що решітка Е₈ є найщільнішим способом пакування однакових сфер у восьми вимірах, а також зробила внесок розв'язок пов'язаних задач та задач з інтерполяції в аналізі Фур'є, повідомляє Nauka.ua.

 Нагороду вручили на Міжнародному математичному конгресі у Гельсінки. 

Пошук найщільнішого пакування однакових куль у заданому просторі є давньою математичною задачею. Однак до 2016 року розв'язок був відомий лише для дво- і тривимірного просторів. І математикині з Києва, Марині В'язовській, вдалося довести, що у 8-вимірному просторі решітка Е₈ є найщільнішим пакуванням. А пізніше, спільно з ще одним українським вченим Данилом Радченком, а також математиками Генрі Коном, Абінавом Кумаром та Стівеном Міллером, їй вдалося знайти розв'язок і для 24-вимірного простору — найкращим пакуванням виявилася решітка Ліча.

Підхід математикині лежить на основі робіт математиків Кона та Елкіса, які знайшли спосіб оцінити верхню межу імовірної щільності пакування куль у будь-якому вимірі. Однак саме Марині В'язовській вдалося довести, що ці решітки є єдиним розв'язком для пакування у цих просторах. Свої ідеї вона розвинула і на інші напрямки, зокрема і на аналіз Фур'є.

Пані Марина стала другою представницею України після Володимира Дрінфельда та другою жінкою в історії премії після іранської математикині Мар'ям Мірзахані. Для українки медаль Філдса — це вже дев'ята міжнародна нагорода за її роботу.

Медаллю Філдса раз на 4 роки нагороджують молодих математиків віком до 40 років за видатні досягнення в науці. Її вручають на відкритті Міжнародного математичного конгресу, а лауреатів обирає комітет з Міжнародного математичного Союзу. Нагорода складає 15 тисяч канадських доларів, а медаль вважається найпрестижнішою відзнакою в математиці.

Leopolis.news