Львівські лікарі зробили підлітку ретрансплантацію нирки, яку віддала йому мама

http://leopolis.news/post/67147/lvivski-likari-zrobyly-pidlitku-retransplantaciyu-nyrky-yaku-viddala-yomu-mama-

05/07/2022

14-річний підліток, якому провели повторну пересадку нирки, почуває себе добре і готується до виписки. Це перша успішна ретрансплантація нирки дитині на Львівщині, повідомили  у медцентрі.

Михайлу із Кривого Рогу уже вдруге пересаджують нирки. Вперше донором для сина, якому тоді було лише 1,5 року, став батько. Зараз свою нирку синові віддала мати: батькова через 12,5 років перестала нормально працювати.

На початку червня хлопця евакуаційним потягом доправили з лікарні Дніпра, де він перебував на лікуванні, до Львова. Він був у важкому стані, з вираженим набряковим синдромом, з високими показниками креатиніну, сечовини, низьким гемоглобіном.

«Ми стабілізували стан пацієнта, провели додаткові обстеження, і, після численних консультацій з трансплантологами, підготували його до повторної родинної трансплантації –  мама виявилась ідеальним донором для сина», - розповів лікар-нефролог Роман Андруневич.

До команди лікарів, які проводили пересадку, увійшли фахівці Центру і Львівської обласної клінічної лікарні (Ігор Кобза, Ростислав Жук, Данило Федорів). Складне оперативне втручання тривало 5 годин – разом із забором органу і його пересадкою. «Старі» органи не видаляли, а залишили їх поруч із новою ниркою.

Через 6 днів після операції лікарі відзначають позитивну динаміку у стані пацієнта: усі важливі показники у межах вікової норми. Мама Михайла, яка знаходиться під наглядом лікарів Центру, також почуває себе добре. Тож сподіваються, що скоро родина зможе повернутись додому,  і звертатиметься до лікарів лише на контрольні обстеження.

Leopolis.news