Органний зал кличе львів’ян та гостей міста на літній сезон

http://leopolis.news/post/67162/organnyy-zal-klyche-lvivyan-ta-gostey-mista-na-litniy-sezon

06/07/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

У липні до Органного залу приїде багато гостей зі всієї України. Харків’янин, соліст Харківської обласної філармонії Станіслав Калінін, який під час постійних обстрілів перебував у місті, дасть у Львові два сольні концерти. 14 та 15 липня почуємо твори композиторів Йогана Себастьяна Баха та Юліуса Ройбке. «Це музика відчаю і спротиву. Вона співзвучна тим подіями, в яких Україна живе сьогодні», – каже органіст про свою програму.

Також очікується візит солістів Національного будинку органної та камерної музики, що у Києві:

• 1 та 2 липня відкриватиме місяць Максим Сидоренко, Заслужений артист України, який подарує слухачам сеанс музики доби бароко у музиці німця Йоганна Себастьяна Баха та майстерних італійців: Антоніо Вівальді, Джироламо Фрескобальді, Томазо Альбіноні.

• 7 та 8 липня Заслужена артистка України Валерія Балаховська познайомить відвідувачів Органного із цікавими музичними жанрами – чаконами та пасакаліями від світових та українських композиторів. 

• 20 та 21 липня Володимир Кошуба, Народний артист України, запрошує у подорож світами. Подорож умовна, але не менш захоплива. Почуємо музику нового та старого світу, познайомимось із цікавими композиторами та їхніми творами. Доєднуйтесь!

23 та 24 липня Юлія Юрчак, випускниця Львівської органної резиденції 2021 року, солістка-органістка Римо-католицького собору Успіння Пресвятої Діви Марії в Одесі запрошує на два концерти «Вечірньої музики». Юлія – молода та різностороння особистість, тому й програму підібрала різноманітну. Від творів світових класиків до відомих українських композиторів. 

3 липня о 17:00 хор, камерний оркестр та солісти Державної заслуженої академічної капели України «Трембіта» у Львівському органному залі проведуть «Вечірню молитву». Це музика про глибокі емоції та духовність, про людину та її переживання. У програмі твори іноземних та українських композиторів. Концертмейстер оркестру – Марта Бура, дириґент – Сергій Якобчук. 

9 липня о 17:00 фортепіанний дует Dovhan&Zubko Piano Duo (Наталія Зубко, Петро Довгань – фортепіано) запрошує послухати музику народів світу. Але це не звичайна музика, а танцювальна; та і дует не простий, адже двоє музикантів ділять один інструмент. Ексклюзивна програма, бо містить аж чотири прем'єри в одному концерті: три твори українських композиторів Станіслава Людкевича та Золтана Алмаші, а також цикл французької композиторки Мел Боніс.

31 липня о 17:00 на камерній сцені у Львівському органному залі звучатиме музика аргентинського композитора Астора П’яццоли. Дует Івана Остаповича (фортепіано) та Богдана Андрійчука (акордеон) подарують годину емоційного та чуттєвого танго від відомого композитора. 

Сцена Органного залу завжди повна молодих талантів. 2 липня о 17:00 учні відомої піаністки, народної артистки України Оксани Рапіти дадуть свій звітний концерт. Студентки: Роксолана Кіт, Надія Явна, Оксана Стечишин, Анастасія Захарченко, Роман Шутко, Сергій Павлів представлять публіці програму з творів українських композиторів ХХ століття. 

Студенти органного класу Надії Величко, Віталій Дворовий та Сергій Павлів успішно концертують. Музиканти підготували власну програму для своїх сольних концертів:

• 10, 24 та 28 липня, Віталій Дворовий запрошує на концерт «Бах. Брамс. Бізе». Родзинкою вечора стане виконання яскравої концертної фантазії на теми з опери Жоржа Бізе «Кармен».

• 3, 17, 19, 27 липня, Сергій Павлів виконуватиме твори Баха, Пахельбеля, Ваґнера, а також українських митців Дмитра Бортнянського, Михайла Шуха, Вʼячеслава Назарова на своєму органному речиталі. 

Випускник органної резиденції 2021 року, Марк Новакович в цьому місяці матиме 3 концерти. 9 та 10 липня вже знайома улюблена програма «Бах. Букстегуде». А 31 липня чекаємо на новинку від молодого органіста - концерт «Бах та французька музика». 

Жоден місяць не обходиться без концертів солістів Львівського органного залу. У липні матимемо можливість відвідати такі події: 

• 13 та 16 липня улюблений дует Світлани Позднишевої (орган) та Адріана Боднара (скрипка) гратиме музику Вівальді «Пори року». Дивовижне звучання інструментів, вправна гра музикантів та геніальність композитора – найкраще поєднання.

• Світлана Позднишева також гратиме й сольні концерти на органі. 24 липня поринемо у світ казок Єгипту, Персії та Аравії завдяки чарівним сюїтам Роя Сполдінга Стоутона. 30 та 31 липня розберемо феномен Йоганна Себастьяна Баха на молекули і спробуємо розпізнати його код у музиці попередників та наслідувачів, на концерті «Код Баха». 

• Органістка Олена Мацелюх готує для слухачів такі концертні програми: 3 та 16 липня нова програма «Романтична органна музика». Неповторна атмосфера Франції; 10 та 17 липня «Музика Баха». Найкращий спосіб познайомитись із органом, або із творчістю великого композитора; 12 липня відкрийте для себе світ, в якому жили та творили композитори Англії, на концерті «Англійська органна музика»; 29 липня Олена Мацелюх познайомить нас із прекрасною органною епохою в рамках концерту «Музика бароко». 

• 17 липня соліст Органного залу Андрій Макаревич вдало поєднає в програмі твори двох романтиків – Фридерика Шопена та Ференца Ліста. А 22 липня піаніст виконуватиме вальси, мазурки та ноктюрни неповторного Фредерика Шопена. Година насолоди та справжньої фортепіанної класики. 

Для відвідування подій Львівського органного залу прохання мати з собою документ, що посвідчує особу. У разі оголошення повітряної тривоги концерт буде перервано, а гостям запропоновано перейти в безпечне місце.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news