logo
19/04
18/04
2 ...

Українців очікує найскладніша зима за всю історію – директор ГТС України про підготовку до опалювального сезону

06-07-2022 16:04574

  Українців очікує найскладніша зима за всю історію – директор ГТС України про підготовку до опалювального сезону
Фото: mediacenter.org.ua

Зараз в українських підземних сховищах є близько 11 млрд кубометрів газу.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна розповів  генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон. За його словами, до зими ці обсяги мають сягнути 19 млрд кубометрів. Таке рішення ухвалив український Уряд.

«Кабмін ретельно займається питання підготовки до зими. Вона буде найскладнішою за нашу історію. Бо будемо проходити її  в стані війни з рф. Але, якщо не буде пошкоджень інфраструктури, 19 млрд кубометрів газу в підземках дасть нам можливість пройти її без проблем. Це буде достатній обсяг і для населення, і для теплових станцій, і для опалення», – розповів  Сергій Макогон.

За інформацією Макогона, торік Україна вперше створила гарантовані потужності з імпорту газу з Угорщини  та Польщі. І майже вдвічі збільшила обсяги імпорту газу зі Словаччини. Та наразі імпортує з різних напрямків до 54 млн кубометрів газу на добу.

«Нам все ще потрібно імпортувати додаткові обсяги газу, бо власний видобуток недостатній, щоб покрити наші потреби. До війни ми споживали 30 млрд кубометрів на рік. Видобували самостійно 20 млрд. Зараз зменшилося споживання. Очікуємо, що буде на рівні 21—22 млрд, видобуток теж трохи зменшився. Додаткові 3 – 4 млрд кубометрів нам потрібно імпортувати», –пояснив директор ТОВ «Оператор ГТС України».

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news