logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Для українських п’ятикласників оголосили збір на підручники за програмою НУШ

14-07-2022 08:19889

Для українських п’ятикласників оголосили збір на підручники за програмою НУШ
Фото: ЛОР

У вересні тисячі учнів 5- х класів можуть залишитися без підручників, - на цьому сьогодні під час пресконференції у Львові наголосили депутатки Львівщини, які представляють ради різних рівнів.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Зокрема народна  депутатка України Наталія Піпа зазначила, що цього року у державному бюджеті на підручники за  програмою Нової української школи (НУШ) для учнів було передбачено 1,3 млрд грн. Але через повномасштабне вторгнення росії в Україну ці кошти розподілили на потреби Збройних Сил України. Саме цьогорічні п’ятикласники мають розпочати навчання за новою програмою.

«Для майбутнього нашої нації зараз важливо зберегти реформу освіти. Звісно, нові книги поширюватимуться в електронному форматі, але не усі діти мають гаджети, або доступ до інтернету. Досі книг за новою програмою ще не друкували. Ми  просимо весь світ допомогти нашим дітям повноцінно розпочати навчальний рік. І не дарма ми, депутати, привертаємо увагу до цієї проблеми влітку, ми віримо, що до вересня її вдасться вирішити», - закликала Наталія Піпа.

Загалом йдеться про друк 3,2 млн підручників для українських п’ятикласників. Пріоритетом є видання підручників з математики, української мови та літератури, історії України.

Депутати звернулися до уряду з проханням виділити окремий рахунок для збору коштів на фандрейзинговій платформі United24. Таким чином благодійники зможуть перерахувати гроші на книги та долучитися до цієї ініціативи зможе кожен. Водночас на платформі постійно публікуватиметься звіт про використання цих коштів.

Депутатки повідомили, що першими уже зголосилися благодійники зі  Швейцарії, вони готові виділити на видання книг близько 1 млн грн.

Голова комісії освіти науки та інновацій Львівської обласної ради Іванна Герус наголосила, що цього року дуже важливо розпочати якісний освітній процес, а при переході на нову програму паперові підручники вкрай необхідні.

«Крім мешканців Львівщини у нашій області навчатимуться внутрішньо переміщені діти,  їх також треба забезпечити усім, створити комфортні та безпечні умови навчання. Діти повинні отримати якісні знання, адже це покоління, яке буде розбудувати державу. Львівська обласна рада також працює над поповненням обласного автопарку автобусів «школяриків» та забезпеченням дітей базовими пакетами підручників. Ми переконані, що діти, які вимушено виїхали за кордон, повернуться в Україну. Збройні Сили за це воюють, а наше завдання забезпечити дітям повноцінне навчання. Кожен на своєму місці бореться за перемогу», - підсумувала Іванна Герус.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news