logo
25/04
24/04
2 ...

Ректор ЛНМУ взяв участь у засіданні Ради ректорів університетів Львівщини

26-07-2022 18:00959

Ректор ЛНМУ взяв участь у засіданні Ради ректорів університетів Львівщини
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

21 липня на базі національного університету «Львівська політехніка» відбулася спільна нарада членів Ради ректорів закладів вищої освіти Львівщини та обласної військової адміністрації.

Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького представляв ректор, академік НАМН України, професор Борис Зіменковський, повідомляє відділ комунікації та промоції вишу.

«Величезне дякую вам за вашу роботу, дякую, що допомогли нам з ВПО, що зберегли свої колективи, що, попри все, молодь і студенти залишилися в наших ЗВО і країна має майбутнє. Ми будуємо міцну державу, а міцна держава – це не лише про будівлі, це про виховання наших дітей і про освіту, яку ми їм даємо. Наша молодь має майбутнє завдяки вам», – звернувся до присутніх Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

Вже пішов шостий місяць, як триває російська війна проти нашої держави, чимала кількість закладів освіти зруйнована, частині довелося переміщатися із зони активних бойових дій чи окупованих територій у більш безпечні регіони. Війна поставила перед освітянами нові виклики та завдання. Насамперед, це організація безпечного навчання для всіх здобувачів освіти та забезпечення його якості. Перед початком нового навчального року закладам вищої освіти Львівщини належить вирішити кілька нелегких завдань: переселення з гуртожитків внутрішньо переміщених осіб, військових та закладів вищої освіти, евакуйованих на Львівщину, а також облаштування укриттів у навчальних закладах і вибір формату навчання на найближчий час.

Щодо формату навчання та його початку висловився ректор ЛНМУ ім. Данила Галицького, академік НАМН України, професор Борис Зіменковський, який зауважив: умови закладів вищої освіти не уніфіковані, тому не можна такі рішення ухвалювати колективно – кожен працюватиме залежно від обставин і можливостей, які має. Це рішення підтримали одноголосно, тож кожен навчальний заклад сам визначатиме дату початку навчання та його формат.

Крім того, з огляду на нові умови життя університетам як місцям, де скупчується багато людей, потрібні якісні укриття. За словами ректора Львівської політехніки Юрія Бобала, звичайних класичних бомбосховищ немає в жодного ЗВО, тому проводитимуть переобладнання підвалів. 

Начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області Юрій Кагітін так прокоментував ситуацію із укриттями: згідно з дорученням прем’єр-міністра України щодо приведення захисних споруд у навчальних закладах у готовність до використання, навчальним закладам потрібно створити комісії, запросити представників влади і ДСНС для того, щоб ми надали методичні рекомендації з утримання захисних споруд, після цього скласти акт про їх готовність чи неготовність. Власне перелік захисних споруд, які можуть використовуватися, – від протирадіаційних укриттів і до підвалів чи заглиблень, – має визначати сам навчальний заклад. Відповідальність за забезпечення обстеження та готовності захисних споруд лежить безпосередньо на навчальних закладах. У свою чергу Головне управління ДСНС готове надати всі необхідні методичні рекомендації щодо утримання фонду захисних споруд.

Отож, безпека всіх учасників освітнього процесу залишається пріоритетним завданням для ЗВО, яке потрібно вирішити до початку навчального року. Тим часом ЛНМУ ім. Данила Галицького розробляє алгоритм  форм навчання для різних курсів, та активно працює над тим, щоб корпуси й гуртожитки були безпечні для студентів, курсантів і працівників, а навчальний процес став максимально продуктивним.

Leopolis.news