logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У шкільній програмі залишили Гоголя і Булгакова

04-08-2022 16:08550

У шкільній програмі залишили Гоголя і Булгакова
Фото: кадр з фільму «Собаче серце»

У програмі зарубіжної літератури залишаться лише ті письменники, творчість яких або вони самі тісно пов’язані з Україною.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив керівник управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко, інформує «Суспільне».

«Якщо говорити концептуально, прийнято рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною, тобто, або вони народилися в Україні, або довгий час жили в Україні, або відображали у своїх творах українську тематику, їх творчість буде залишатися в навчальних програмах, — розповів Кононенко.

За його словами в програмі залишиться Микола Гоголь, Володимир Короленко, Анатолій Кузнецов, Ільф та Петров. Залишиться й Михайло Булгаков, учні вивчатимуть його твір «Собаче серце».

На заміну російських письменників, у програму включать більше європейських, американських та азійських творців.

«Дуже великої кількості нових творів, які включені в програму, не буде. Якщо раніше деякі твори вивчалися для додаткового читання, тобто діти якщо хотіли , то читали їх, то деякі з них переведені в текстуальне вивчення. Тобто масового включення творів не буде, кістяк програми залишається так як є... Наприклад, якщо говорити зовсім про нове, то Йозеф Рот, австрійський письменник, він теж буде вивчатися в курсі шкільної зарубіжної літератури. Дуже багато письменників, які творили на європейському, американському та азійському континентах тепер вивчатимуться в курсі шкільної зарубіжної літератури», — додав Кононенко.

Нова шкільна програма діятиме з 1 вересня.

Як відомо, у червні група експертів при МОН запропонувала виключити з списку шкільної літератури низку російських творів: байки Крилова, розповіді Чехова, Буніна, билини про Іллю Муромця, твори Достоєвського, Булгакова, Толстого, Грибоєдова, Блока, Маяковського, Пастернака, Ахматової, Єсеніна, Гумільова та ін.

Питання про зміни у шкільній програмі почали розглядати ще у квітні, тоді в ефірі загальнонаціонального телемарафону міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив: «Дуже глибоко переглянемо всі твори, які до цього часу були рекомендовані в курсі «Зарубіжна література» і дуже критично поставимося до змісту цього предмета». 

Leopolis.news