Пенсіонери мають право на надбавку при переїзді до гірського села

http://leopolis.news/post/69007/pensionery-mayut-pravo-na-nadbavku-pry-perezdi-do-girskogo-sela-

04/08/2022

Згідно із законодавством, можливість її отримання не «прив’язане» до факту народження саме в такому населеному пункті, повідомляє «Пенсійний кур’єр».

Як зазначається, критерії отримання надбавки та гарантії соціального захисту громадян врегульовує закон «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Відповідно до нього, розмір державних пенсій, стипендій і всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20%. Здійснюється це за рахунок коштів державного бюджету.

Таким чином, отримати надбавку до пенсії можуть усі зареєстровані в гірських регіонах українці, у тому числі – внутрішньо переміщені особи.

Отож, що отримувати надбавку, пенсіонери мають отримати статус громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту і отримати відповідне посвідчення. Для цього необхідно звернутись до:

– виконавчих органів сільських, селищних, міських рад;

– районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій;

– Центрів надання адміністративних послуг.

 

Leopolis.news