logo
20/04
19/04
2 ...

Як 10 Чорнобильських зон: в Енергоатомі розповіли про можливі наслідки аварії на ЗАЕС

09-08-2022 15:59299

Як 10 Чорнобильських зон: в Енергоатомі розповіли про можливі наслідки аварії на ЗАЕС
Фото: АрміяInform

Для оцінки можливих наслідків катастрофи на ЗАЕС фахівці відштовхувалися від наслідків аварії 1986 року на Чорнобильській АЕС.

Про можливі наслідки аварії на найбільшій в Європі Запорізькій атомній електростанції розповіли у Державній агенції з управління зоною відчуження, повідомляє Енергоатом.

 «На 4-му реакторі ЧАЕС було 2 дві тисячі паливних збірок, на ЗАЕС у шести реакторах й у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тис. паливних збірок (у 9-10 разів більше). Тобто наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС», - повідомили в Енергоатомі.

  За оцінками експертів відомства, у разі катастрофи площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис. км² (як 10 Чорнобильських зон відчуження), а Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. При цьому площа потенційної забрудненої території – до 2 млн км², а ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру.

«Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, білорусь і росія», – написала Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

В Енергоатомі заявили, що до аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Як писав Leopolis.news, рашисти погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС. Російські окупаційні війська обстрілюють із території окупованої Запорізької АЕС підконтрольні Україні населені пункти. Водночас окупанти завдають удари по самій ЗАЕС і погрожують її підірвати. Станція замінована. 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news