logo
28/03
2 ...

Від початку війни львівський оборонний кластер виготовив 80 тисяч бронежилетів

10-08-2022 17:26596

Від початку війни львівський оборонний кластер виготовив 80 тисяч бронежилетів
Фото: suspilne.media

80 тисяч бронежилетів виготовив Львівський оборонний кластер від початку повномасштабного вторгнення росії. 

Вартість кожного — 5 тисяч гривень, що втричі дешевше від середньої вартості на ринку. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна розповів голова правління Львівського оборонного кластера Максим Плєхов. 

За його словами, він із командою мають 8 років досвіду у виготовленні бронежилетів. Займалися цим у Харкові, але на початку повномасштабного вторгнення релокувалися до Львова, де об’єднали зусилля з місцевими підприємцями та місцевою владою. Так і постав Львівський оборонний кластер. Максим Плєхов розповідає, одним із викликів на початку роботи став вибір моделі бронежилета, яку збиралися виготовляти. 

«Коли ми з колегами думали, яку із наших моделей взяти за основу, ми вирішили зупинитися на бронежилеті, який розробляв Харківський завод засобів індивідуального захисту для Сил спеціальних операцій Болгарії.  Тож ми обрали ідеальний варіант ідеального жилета», — заявив Плєхов.

За словами Плєхова, нині вони працюють не лише над бронежилетами для військових, виготовляють також захист для медиків. Зокрема, намагаються забезпечити ним екіпажі швидких допомог у Харкові. Кажуть, там потрібно принаймні 7 тисяч одиниць такої продукції.

«Якщо буде потреба, ми продовжимо свою діяльність, щоб забезпечувати країну бронежилетами. Львівський оборонний кластер може виконувати будь-яке волонтерське завдання. Жартуємо, що можливо, за 3 роки будемо уже й танки виготовляти», — розповів Максим Плєхов.

За словами співзасновниці кластера Оксани Шахової, команда працюватиме доти, доки це необхідно для перемоги.

«Що вражає, не втрачається ентузіазм. Є велика мета, і поки ця мета буде потрібна, поки будемо розуміти, що можемо зробити щось для країни, кожен з учасників ЛОК  буде працювати, і ЛОК буде рухатися, — заявила Оксана Шахова. 

За словами заступника директора центру стратегічного планування комунальної установи Інститут міста Максима Терлецького, міська влада готова й надалі сприяти у роботі Львівського оборонного кластера. 

«Можливо, з часом долучимо ще компанії, які релокувалися до Львова. Є багато компаній військово-промислового комплексу, з якими можемо налагоджувати виробництво. Ще цікаві ідеї можуть бути попереду, і результати попереду, але поки їх не анонсуватимемо», — розповів Максим Терлецький.

Львівський Оборонний Кластер — об’єднує спеціалістів оборонних підприємств, волонтерів та виробничі потужності з усієї країни, аби забезпечувати Захисників України якісними та перевіреними бронежилетами. Має власну лабораторію для тестування готової продукції. ЛОК визначений Міністерством оборони України основним координатором волонтерського руху з виготовлення бронежилетів. Кластер працює завдяки благодійній фінансовій підтримці.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news