logo
15/04
12/04
11/04
10/04
09/04
2 ...

Зеленський: росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій АЕС

11-08-2022 16:02719

Зеленський: росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій АЕС
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський  виступив на Донорській конференції союзників України з країн Північної Європи.

Зеленський нагадав про аварію на ЧАЕС: «Минула доба після вибуху атомного реактора в Чорнобилі. Радянська влада тоді мовчала про те, що сталося. І намагалася применшити масштаб катастрофи. Однак приховати її було неможливо – вже був розголос у Європі, вже були докази забруднення, вже почалася дискусія про те, чим це загрожує всім людям.

Я не нагадуватиму вам зараз усіх деталей тих днів. Певно, ви всі про це знаєте. Про пожежу на Чорнобильській станції та зусилля тих, хто намагався зупинити розгортання катастрофи. Про діагноз «гостра променева хвороба» й про людей, які в страшних передсмертних муках благали про спасіння».

За словами Зеленського, якщо радянська влада намагалася приховати Чорнобильську катастрофу та її повні наслідки, то російська влада значно більш цинічна й небезпечна – «вона сама робить усе, щоб ризик ядерної катастрофи став максимальним, і бреше всьому світу, що винен нібито хтось інший».

«Ми маємо захистити Європу від цієї загрози. Захистити всі разом. А ймовірно, не тільки Європу. Бо Запорізька атомна станція в Україні – найбільша на нашому континенті. Третя за розмірами у світі. Шість енергоблоків!», – наголосив він.

Зеленський зазначив, що росія перетворила атомну станцію на поле бою.

«Коли окупанти прийшли на Запорізьку АЕС, їхні танки її обстріляли. Прямим наведенням – по станції! Розміщуючи бойову техніку на території станції та навіть проводячи там утилізацію боєприпасів, російські військові не можуть не знати, що ставлять усю Європу під загрозу ядерної катастрофи. І, звичайно, російська влада усвідомлює, якими можуть бути наслідки, коли її війська обстріляють атомну станцію, зокрема з реактивної артилерії», – зазначив він.

«Ми переконані, що траєкторія крилатих ракет, якими Росія обстрілює територію України, невипадково пролягає над українськими АЕС. Все це – прояви російського ядерного тероризму. Росія стала державою-терористом і фактично тримає в заручниках атомні станції та шантажує всіх імовірною катастрофою», – наголосив він.

За словами Зеленського, росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, і за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічніше, ніж Чорнобиль, а по суті – тим же, що й застосування росією ядерної зброї, але без ядерного удару.

«Ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію. Але ми всі з вами разом здатні зупинити державу-терориста. І що швидше ми зупинимо росію, то швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку», – наголосив він.

Як повідомляли, рашисти погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС. Російські окупаційні війська обстрілюють із території окупованої Запорізької АЕС підконтрольні Україні населені пункти. Водночас окупанти завдають удари по самій ЗАЕС і погрожують її підірвати. Станція замінована.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news