logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Україна закликає світ не допустити судилища над полоненими захисниками Маріуполя – заява

12-08-2022 16:21838

Україна закликає світ не допустити судилища над полоненими захисниками Маріуполя – заява
Фото: slovoidilo.ua

Україна закликає увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями.

Про це йдеться у спільній заяві сил безпеки та оборони щодо полонених захисників Маріуполя, оприлюдненій на сайті СБУ.

Як йдеться у заяві, операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом, щоб зберегти життя нашим Героям. Альтернативи на кшталт екстракшн не було, стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на «Азовсталі» насамперед тяжкопоранених. Адже запаси необхідних медикаментів закінчувалися.

«Саме тяжкопоранених нам вдалося врятувати першими під час обміну в червні: 144 особи, з яких 95 – захисників Маріуполя, вже повернули. Більшість із них мали тяжкі поранення. Станом на зараз вони отримали необхідну медичну допомогу та реабілітацію», - повідомили українські спецслужби.

У заяві сил безпеки та оборони наголошується, що усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути усіх українських військовополонених, зокрема, захисників Маріуполя.

«Тим часом російська федерація не дотримується зобов’язань, нехтує домовленостями, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни. З огляду на це питання обміну полоненими є складним і чутливим. 

Зі свого боку Україна постійно посилює публічну комунікацію з нашими партнерами, звертається до міжнародних організацій та світових лідерів, привертає увагу світу до дій, які чинить ворог із українськими військовими, які перебувають у полоні. 

Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями», - йдеться у заяві.

Київ вкотре вимагає негайно направити представників ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім – до Оленівки.

Як писав Leopolis.news, показове судилище над українськими захисниками рашисти планують провести в купованому Маріуполі на День Незалежності, 24 серпня.

Також Рада дружин та матерів захисників України створила петицію із закликом до міжнародної спільноти врятувати військовополонених.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news