logo
20/04
19/04
2 ...

На Львівщині проведуть фестиваль зі скелелазіння

16-08-2022 21:503656

На Львівщині проведуть фестиваль зі скелелазіння
Фото: ілюстративне

На околиці карпатського села Ямельниця, поблизу Тустані, є скельний масив Кикошів Камінь. Упродовж 24-28 серпня там відбуватиметься фестиваль зі скелелазіння.

Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.

«Важливо, що це дуже класне проведення часу, яке поєднує в собі спорт, подорожі, перебування на природі. Ми з однодумцями займаємося розвитком природних скеледромів в Карпатах: готуємо маршрути для лазіння з мотузкою та болдерінгові райони», –  ділиться організатор змагань Володимир Кушнір.

Пан Володимир є членом ради львівського гірського клубу «Екстрем», що є окремим суб'єктом ФАІС України, а також рутсеттером, тобто прокладає скелелазні маршрути, як на природному рельєфі – скелі, так і на штучному – скелелазні стенди-тренажери. 

Болдерінг – це лазіння на камені висотою до 5-6 м без мотузки. Як правило, презентація кожного нового району – це фестиваль-змагання. Також створюється гайдбук – опис маршрутів з фото та вказанням категорій складності (ось приклад). Цьому передують місяці, а часом і роки підготовки: починаючи від розвідки та оцінки перспектив району до безпосередньої підготовки ліній, чищення, опробування, обладнання стаціонарних точок страхування (у випадку маршрутів для мотузкового лазіння), побудови майданчиків тощо. 

На цей рік підготовлений район для лазіння з мотузкою. Кикошів камінь – це скельний масив на околиці с. Ямельниця, у Львівській області. Змагання, які проходитимуть там 24-28 серпня будуть у вигляді фестивалю – це максимально вільний та демократичний формат.

Старти відкриті як для глядачів, так і для учасників, час, кількість спроб не беруться до уваги, має значення лише проходження траси. Тут новачки можуть полазити та поспілкуватися з сильними спортсменами, отримати досвід та мотивацію для подальшого спортивного зростання.

Участь у змаганнях можуть брати всі охочі. Проте необхідними є базові скелелазні знання та вміння, яких вимагає формат змагань та лазіння з нижнім страхуванням, а також наявність необхідного набору спорядження: страхувальна система та страхувальний пристрій, скельне взуття, мотузка. Коротко кажучи: для участі потрібно бути скелелазом. 

Зареєструватись на подію можна за посиланням.

Кикошів Камінь – геологічна пам’ятка природи, яка разом з іншими скельними комплексами Ямельниці належать до НПП «Сколівські Бескиди». На території парку, площею 35 тисяч гектарів, є багато локацій для активного дозвілля: екостежки, марковані туристичні шляхи та місця для відпочинку. 

Leopolis.news