logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Юні та «зелені»: український уряд став наймолодшим у Європі

03-09-2019 13:53894

Юні та «зелені»: український уряд став наймолодшим у Європі
Фото: REUTERS

Новий український уряд, середній вік якого становить 39 років, на даний момент є наймолодшим у Європі. Утім, захват від молодого ентузіазму урядовців поділяють не всі.

Про це пише DW, проаналізувавши склади десятків урядів країн Європи. 

Українські міністри на 6−10 років молодші за свої колег з країн Балтії, Фінляндії та Білорусі і в середньому на 20 років молодше, ніж міністри в Іспанії або Португалії.

У Франції середній вік — 56 років. Це вдвічі більше, ніж вік наймолодшого українського чиновника — віце-прем'єра, міністра цифровий трансформації Михайла Федорова. Разом з ровесником, естонським міністром економіки Віргініусом Сінкевічусом, 28-річний Федоров є наймолодшим міністром Європи. Схожий за середнім віком — близько 40 років — склад чинного уряду у Вірменії.

Німецький політолог Андре Гертель констатував, що таке омолодження влади відповідає запиту українського суспільства і дає шанси на нову динаміку реформ. Утім, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія» дивиться на кадрову революцію в уряді скептично.

«У команді Зеленського все робиться переважно задля зовнішнього ефекту. Значення має не стільки те, що знають чи вміють новообрані урядовці, який в них досвід, а насамперед ефектне омолодження влади, нові обличчя», - констатує політолог.

Водночас, на переконання Гертеля, у складі уряду важливо було би мати принаймні кількох досвідчених «державних мужів» зі значним адміністративним досвідом.

«Існує досить високий ризик, що анонсовані швидкі реформи будуть впроваджуватися непрофесійно», - застеріг політолог.

Андре Гертель прогнозує, що ейфорія у лавах «Слуги народу» невдовзі може залишитися у минулому і «ця маса невідомих людей, ця партія без ідеології і з поверхневими структурами» може пережити перші труднощі вже наприкінці цього року.

Такий прогноз збігається і з очікуваннями соціологині Ірини Бекешкіної.

«Вже восени, ближче до зими, люди отримають перші платіжки за газ. Навіть якщо ціну дещо знизять, вони все одно пригадають Юлію Володимирівну (Тимошенко), яка обіцяла знизити ціну вдвоє», констатувала у серпні Бекешкіна.

Гертель прогнозує, що попри доволі високий рівень освіти і фахової кваліфікації нових урядовців деякі з них невдовзі підуть, не зумівши до своїх експертних знань додати вправність у політичних комунікаціях.

Нагадаємо, сьогодні, 3 вересня, Верховна Рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроєкт про скасування недоторканності народних депутатів.

Leopolis.news