logo
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
20/03
2 ...

Одеська міськрада провалила голосування щодо перенесення пам’ятника Катерині ІІ до музею

28-09-2022 16:54947

Одеська міськрада провалила голосування  щодо перенесення пам’ятника Катерині ІІ до музею
Фото: Одеський кур\'єр

Одеська міськрада не підтримала проєкт рішення про демонтаж і переміщення до обласного історико-краєзнавчого музею пам'ятника імператриці Катерині ІІ.

Під час голосування проєкт рішення, внесений депутатами фракції «Європейська солідарність», підтримали лише 17 членів міськради, повідомляє «Укрінформ».

«Пам'ятник Катерині ІІ – це маркер «русского мира», який російські окупанти намагаються встановлювати всюди, куди приходять. Зараз планують встановити такий монумент у тимчасово окупованих Херсоні та Луганську. Саме тому цій скульптурі не місце в центрі Одеси», – заявив під час сесії депутат Андрій Вагапов.

Як зазначив депутат Олег Звягін, пам'ятник не охороняється, і його неодноразово обливали червоною фарбою.

Група депутатів-ініціаторів переміщення пам’ятника Катерині II до музею зазначили у пояснювальній записці, що «увічнення російських, імперських, комуністичних та антиукраїнських діячів, подій і символів, що є колоніальною спадщиною окупаційних режимів, які прагнули знищити незалежність, суверенітет і державність України та українську націю, у вигляді пам’ятників у місті Одеса, є неприпустимим в умовах війни, розв’язаної державою-агресором російською федерацією проти України».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news