logo
17/04
15/04
14/04
13/04
12/04
11/04
2 ...

Нідерланди відкликали ліцензію в оператора «Турецького потоку»

30-09-2022 16:23562

Нідерланди відкликали ліцензію в оператора «Турецького потоку»
Фото: ua-energy.org

Нідерланди відкликали ліцензію в «дочки» «Газпрому» South Stream Transport B. V, яка займається експлуатацією та обслуговуванням газопроводу «Турецький потік» у Чорному морі.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

З документів, на які посилається видання, випливає, що газопровід фактично мав бути зупинений 17 вересня, а це означає, що Угорщина та Сербія можуть залишитись практично без газу.

 Зокрема, у листі, адресованому «керівникам структурних підрозділів» від 14 вересня, йдеться, що Центральне управління імпорту та експорту Нідерландів (CDIU) 17 серпня поінформувало компанію про дострокове відкликання ліцензії з 17 вересня.

Виконавчий директор компанії Олег Аксютін своїм листом наказує «зупинити виконання всіх договорів, що належать до технічного супроводу газопроводу (включаючи проектування, виготовлення, складання, випробування, ремонт, технічне обслуговування та навчання (стосовно затверджених робіт з газопроводу), всі види підтримки, включаючи усні»). При цьому саме транспортування газу має бути продовжене із забезпеченням лише аварійної підтримки з метою недопущення заподіяння шкоди навколишньому середовищу.

Компанія South Stream Transport B.V. також не може більше експортувати до росії обладнання та матеріали, які перебувають у списку санкцій ЄС.

В іншому листі, підписаному начальником відділу контрактів Деяном Калайджієвим, співробітникам наказується повідомити постачальників компанії про негайне припинення контрактів – з 16 вересня 2022 року.

«Турецький потік» – газопровід протяжністю близько 1 тис. км, що проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю рф до Туреччини. Його перша нитка, будівництво якої завершилося у квітні 2018 року, призначена для турецького ринку, друга – для поставок країнам Південної та Південно-Східної Європи.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news