logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

У Львівському органному залі відбудеться «Повернення класичної музики»

06-09-2019 08:381056

У Львівському органному залі відбудеться «Повернення класичної музики»
Фото: Zaxid.net

У неділю, 15 вересня, у Львівському органному залі стартує Ukrainian Live Tour «Повернення української класики». Музика, яка була невиправдано забута і заборонена, наживо зазвучить у 13 містах України. За підтримки Українського культурного фонду.

Про це повідомляють організатори.

Ukrainian Live Tour — це перший за масштабом та унікальністю проект у сфері класичної музики в Україні, кажуть організатори проекту — Громадська організація «Collegium Musicum» та генеральний партнер Львівський органний зал. Такої кількості унікальної музики, яку до того не виконували, такого географічного охоплення в рамках одного проекту ще не було. Ukrainian Live Tour став можливим завдяки підтримки Українського культурного фонду.

Працюючи з архівами, організатори віднайшли справжні перлини. «З тисячі імен українських композиторів, ми обрали 10, які жили й творили на Галичині на початку ХХ століття, — каже директор Collegium Musicum Тарас Демко. — Це романтичний, сентиментальні та буремні часи. І це дуже якісна і вартісна музика. Ми об’єднали твори в унікальну добірку, з акцентом на Час, Пристрасть і Міфи».

Перший концерт відбудеться 15 вересня у Львівському органному залі. Далі будуть Тернопіль, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Житомир, Київ. Чернігів, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Одеса. Весь цей час на різних сценах гратиме тріо музикантів — піаніст Дмитро Микитин, скрипаль Микола Гав’юк та віолончелістка Богдана Неділько. Вони виконають камерні твори Людкевича, Барвінського, Сімовича, Воробкевича, Кудрика, Нижанківського та ін. Ці імена сьогодні відомі хіба професійним музикантам, але  Ukrainian Live береться це виправити.

«Програма концертів у рамках Ukrainian Live Tour — це не продукт місяця чи навіть року, — пояснює Іван Остапович, директор Львівського органного залу, один з авторів проекту Ukrainian Live. — Багато років наша команда виношувала цю ідею, збирали інформацію по крупицях, працювали в архівах, відкривали для себе нову/стару музику. Наприклад, Зиновій Лисько написав фортепіанну сонату для львівської піаністки Галі Левицької, яка трагічно загинула в концтаборах. Ця музика більше не звучала ніколи. Вперше за 70 років забуття ми виконаємо цю сонату в рамках туру». Послухати й інші перлини української музики вперше львів’ян запрошують в Органний зал 15 вересня.

З детальною програмою можна ознайомитися на сайті Органного залу.

Leopolis.news