logo
16/04
2 ...

На Львівщині планують активізувати діяльність добровольчих пожежних товариств

03-10-2022 15:44357

На Львівщині планують активізувати діяльність добровольчих пожежних товариств
Фото: ЛОВА

В області планують активізувати діяльність добровільних пожежних товариств, зокрема для захисту від пожеж пам’яток культурної спадщини.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА спільно з представниками Головного управління ДСНС України у Львівській області та волонтерами продовжує напрацьовувати рішення у сфері підвищення пожежної безпеки архітектурних пам’яток Львівщини. 

«Повномасштабне російське вторгнення проявило багатьох активних та небайдужих громадян. Раніше ці люди стояли на блокпостах. Зараз на Львівщині гострої необхідності у цьому немає, але люди, які мають бажання щось робити, залишилися і їх багато. То чому б таких ініціативних громадян не залучити до процесу охорони та збереження об’єктів культурної спадщини?

Порадившись з рятувальниками та волонтерами, ми прийшли до висновку, що було б добре залучити до цієї справи добровільні пожежні товариства в громадах області, які б стежили за пожежною безпекою пам’яток і, у разі необхідності, могли професійно реагувати на ті чи інші надзвичайні ситуації», — зазначив керівник управління охорони об’єктів культурної спадщини ДАРМ ЛОВА Василь Петрик. 

За словами львівських рятувальників, добровільні пожежні товариства раніше були поширеним явищем на Львівщині, а в сусідній Польщі такі товариства і зараз успішно виконують свої функції, першими реагуючи на локальні загрози. 

Впродовж останніх років на Львівщині започатковано відновлення діяльності таких товариств добровільної пожежної охорони. 

«Найближчим часом ми визначимось з якими активними осередками церковних громад і товариств добровільної пожежної охорони працюватимемо, і проведемо для них тренінги з пожежної безпеки дерев’яної храмової архітектури. Також старатимемось залучати міжнародні фонди, щоб забезпечити ці товариства необхідним реманентом. 

Насамперед хочемо убезпечити дерев’яні святині Львівщини, бо вони є одними із найцінніших наших культурних надбань, а також найбільш вразливими. Спільними зусиллями влади, наших волонтерів, рятувальників, а також священиків, віримо, що нам вдасться зорганізувати місцевих активістів навколо ідеї захисту нашої спадщини», — додає Василь Петрик.  

У межах професійної зустрічі, яка відбулась у приміщенні ГУ ДСНС Львівської області з ініціативи начальника управління надзвичайних ситуацій Ігоря Брегіна, представники департаменту архітектури разом з волонтерами Центру порятунку культурної спадщини мали також нагоду відвідати Музей історії пожежної справи, який розташований у будівлі Головного управління ДСНС України у Львівській області. 

Під час екскурсії рятувальники розповіли коротку історію виникнення та становлення пожежництва Львівщини.  

Нагадаємо, раніше представники департаменту архітектури спільно з рятувальниками провели серію науково-практичних семінарів, присвячених пожежній безпеці пам’яток культурної спадщини області.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news