logo
18/04
17/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

У Чехії зібрали кошти на танк для ЗСУ

03-10-2022 19:521087

У Чехії зібрали кошти на танк для ЗСУ
Фото: zbraneproukrajinu.cz

Чеська фандрайзингова ініціатива «Подарунок для путіна» (Dárek pro Putina) завершила збір коштів для придбання для Збройних Сил України модернізованого танка T-72 «Месник» (Avenger).

 

Про це повідомляє «АрміяІнформ» із посиланням на команду фандрайзингової ініціативи.

Участь у компанії взяли 11 228 благодійників, які пожертвували необхідну суму у 33 млн чеських крон (1,3 млн дол.).  Танк отримав неофіційну назву «Томаш».

Т-72 «Месник» – модернізований радянський танк Т-72, ​​але захищає екіпаж краще, ніж традиційна версія. Він може знищувати танки та бронетехніку, низько літаючі цілі та живу силу противника.

В подальших планах проєкту збір коштів на придбання боєприпасів для танку, а також для чеських самохідних гаубиць Dana та РСЗВ RM-70 Vampire. Планується зібрати 40 млн чеських крон (1,6 млн доларів).

Щодо закупки бойової машини організатори акції консультувалися з представниками ЗСУ, а придбання та подальше транспортування відбуватиметься за участи Міністерства оборони Чеської Республіки.

Проєкт «Подарунок для путіна» який працює в форматі інтернет-магазину запустив чеський бізнесмен, власник групи Jablotron Далібор Дєдек.

Усі зібрані кошти потрапляють на рахунок Посольства України в Празі. Потім їх витрачають на купівлю військової продукції чеського виробництва. Увесь процес відбувається за участі Міноборони Чеської Республіки.

Завдяки цьому проєкту влітку українські військові отримали два розвідувальні БПЛА Bivoj.

Як повідомляли, США закуплять для України зброю виробництва Південної Кореї, вона буде доставлена ​​за посередництва Чехії.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news