ЗМІ дізналися, що депутати-зрадники Ковальов і Козак після втечі отримували виплати від Ради

http://leopolis.news/post/72544/zmi-diznalysya-shcho-deputaty-zradnyky-kovalov-i-kozak-pislya-vtechi-otrymuvaly-vyplaty-vid-rady

04/10/2022

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

На запити Bihus.Info щодо бюджетних виплат народним депутатам у 2022 році у  Апараті Верховної Ради надали дві кардинально різні відповіді щодо колишнього «слуги народу» Олексія Ковальова, який перейшов на бік ворога та соратника Віктора Медведчука Тараса Козака, який втік з України ще на початку 2021-го. Є підозра, що в парламенті намагалися приховати інформацію про те, що ці нардепи отримували гроші після початку повномасштабного вторгнення росіян.

Так, у першій відповіді йшлося про те, що Ковальов отримував зарплатню, виплати за виконання депутатських повноважень, компенсації за проїзд та лікування до травня. В другій відповіді, яку журналісти отримали дещо згодом, вже йшлося про те, що останні нарахування і виплати Ковальову здійснювалися в лютому. При цьому, в обох відповідях йшлося про те, що нардеп від нині забороненої «ОПЗЖ» Тарас Козак з лютого не отримував взагалі ніяких виплат. Телефоном у Апараті ВР пояснили, що просто усунули неточності і достовірною є інформація з другої відповіді. 

Втім, за допомогою державного порталу «Єдата», де міститься інформація про використання публічних коштів держбюджету, журналісти дізналися, що з лютого Олексію Ковальову виплатили понад 200 тисяч гривень: 170 тисяч гривень в якості зарплати і коштів на виконання депутатських повноважень, 30 тисяч гривень в якості компенсації за проїзд територією України і ще майже 20 тисяч гривень компенсації за оренду житла. Тарас Козак також отримував виплати після початку повномасшабного вторгнення – нардепу-втікачу заплатили понад 40 тисяч гривень заробітної платні.

Олексій Ковальов виїхав на тимчасово окуповану територію Херсонської області ще в березні, опублікувавши у квітні відповідний допис з Голої Пристані. Нардеп тоді пояснив журналістам, що поїхав в окупацію, бо там залишилися його виборці та його бізнес. Згодом стало відомо, що Ковальов почав співпрацювати з окупантами та навіть отримав від росіян в окупаційному уряді посаду «заступника голови з питань сільського господарства». У серпні у ЗМІ з’явилася інформація, що нардепа-зрадника Олексія Ковальова було ліквідовано на окупованій території.

Тарас Козак востаннє був присутній у парламенті у листопаді 2020 року. У лютому 2021 нардеп втік з України – найімовірніше, через підозру у державній зраді, яку він отримав разом з соратником та колегою по парламенту Віктором Медведчуком. Згодом Козака оголосили у розшук, до України він так і не повертався.

У Апараті Верховної Ради на прохання прокоментувати спробу спотворити надану у відповідь на запити інформацію, журналістам Bihus.Info порекомендували написати ще один інформаційний запит. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news