logo
28/03
2 ...

З нагоди 32-ї річниці Революції на граніті кафедра українознавства ЛНМУ провела тематичну лекцію

05-10-2022 11:59715

З нагоди 32-ї річниці Революції на граніті кафедра українознавства ЛНМУ провела тематичну лекцію
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

32 роки тому – упродовж 2-17 жовтня 1990 року – у серці нашої держави Києві тривали широкомасштабні акції ненасильницької громадянської непокори, які згодом отримали назву Студентської революції на граніті. Це був свого роду перший український Майдан, який змінив хід української історії та пришвидшив відновлення незалежності України.

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

З ініціативи Української студентської спілки (УСС) та львівського «Студентського братства» молоді люди оголосили політичне голодування, утворивши наметове містечко в центрі столиці на тодішній площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності). Молодь, передусім, вимагала недопущення підписання нового союзного договору, перевиборів до Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі, проходження військової служби українських призовників лише на території республіки. Протести завершилися підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту.

«Революція на граніті», що була повністю організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі, адже «оксамитові революції» у Східній Європі у 1989 році проводили більш зрілі політики. Прямим наслідком протестів була відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола та виконання низки вимог мітингувальників. Ці акції та голодування відіграли важливу роль у становленні незалежності України.

Для вшанування пам’яті про ці доленосні для нашої держави події на кафедрі українознавства ЛНМУ імені Данила Галицького відбулася тематична лекція для студентів І потоку першого курсу медичного факультету №1 на тему «Молодь змінює світ: студентська «Революція на граніті», яку провела доцентка кафедри Наталія Гірна. 

У ході лекції викладачка висвітлила передумови протестів, суть вимог, початок Революції та голодування студентів, що стало піком протистояння між комуністичним режимом і національно-демократичною опозицією. Вона зазначила, що своєю рішучістю та ненасильницьким спротивом студенти Києва, Львова, Дніпра зуміли змінити країну. 

Окрему увагу доповідачка приділила організації наметового містечка і роботі медичної служби, якою, керували тодішні студенти нашого Університету Тарас Семурак та Олег Тягнибок. Доцентка розповіла, що попри потужну кампанію з дискредитації, розгорнуту на телебаченні та у пресі, наметове містечко було взірцем порядку, високого рівня свідомості, саморганізації та взаємодопомоги. У студентський табір приходили колишні політв’язні, дисиденти, артисти, а звичайні кияни організували чергування, щоб не допустити провокацій з боку силових органів влади.

Учасники виховного заходу дізналися, що прямим наслідком протестів стала відставка голови тодішнього уряду республіки В. Масола – активного прибічника підписання союзного договору. А найважливішим є те, що Революція на граніті, спрямована проти комуністичної влади в Україні, продовжила національно-визвольну боротьбу у формі демократичного протесту громадян. Студентське голодування у той момент було однією з найуспішніших політичних акцій. Воно пришвидшило розпад СРСР і наблизило відновлення незалежності України.

Leopolis.news