Старшого сержанта 24-ї бригади майже рік утримують у СІЗО у «надуманій» справі

http://leopolis.news/post/72643/starshogo-serjanta-24--brygady-mayje-rik-utrymuyut-u-sizo-u-nadumaniy-spravi

05/10/2022

Про це виданню Leopolis.news стало відомо з матеріалів справи № 464/4803/21.

З тексту ухвали від 27 червня 2021 року відомо, військовослужбовець військової частини А0998 (24-та окрема механізована бригада – ред.), котрий займає посаду командира 1 гранатометного відділення протитанкового взводу, начебто на початку травня 2021 року самовільно покинув розташування частини. Однак суд не врахував, що чоловік на цей момент був звільнений від служби за станом здоровя та має відповідні документи, що підтверджують це.

У цей час, за версією слідства, перебуваючи у Львові, в ході словесного конфлікту наніс чоловіку колюче-ріжучим предметом удар в ділянку живота.

У результаті потерпілий отримав проникаючу рану, з пошкодженням  тонкої кишки, внутрішньочеревною кровотечею, яка була небезпечною для життя в момент заподіяння та відноситься до тяжкого тілесного ушкодження. Під час огляду в 8-й міській клінічній лікарні міста Львова, лікарі констатували у потерпілого різкий запах алкоголю, а також проникаюче ножове поранення глибиною 4 сантиметри та вхідним отвором розміром 1 см. За оцінкою лікарів, потерпілий втратив до одного літра крові.

Слідчий у справі Богуш Н.І. клопотав про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, стверджуючи, що існують підстави вважати, що підозрюваний з метою уникнення кримінальної відповідальності може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, а також впливати на свідків.

Натомість сторона захисту у суді заявила про необґрунтованість звинувачень, вказавши на відсутність доказів вчинення злочину, а також відсутність свідків злочину.

Однак слідчий суддя Сихівського районного суду м. Львова Горбань О.Ю. призначила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без призначення розміру застави.

Варто зазначити, що єдиним доказом у справі став ніж для господарських потреб, котрий фігурує у матеріалах слідства як предмет скоєння злочину. Згідно з висновком експерта, клинок ножа плавно розширюється за рахунок скосів леза та обуха. Ширина клинка становить на відстані чотирьох сантиметрів – 2,15 см, що не відповідає пораненню потерпілого.

Попри очевидні не збіги речових доказів, відсутність свідків злочину, котрі б могли прояснити обставити, обвинувачений понад рік знаходиться під слідством, перебуваючи у слідчому ізоляторі.

Натомість обвинуваченний старший сержант 24-ї бригади подав зустрічний позов, в котрому зазначає, що його орендодавець, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, накинувся на нього та прокусив йому палець. 

Зазначимо, 6 вересня 2022 року колегія суддів Львівського апеляційного суду за головування судді Головатого В.Я. відмовила в задоволені апеляційної скарги та обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, а також залишила в силі ухвалу Сихівського районного суду міста Львова щодо продовження строку тримання під вартою до 7 жовтня 2022 року.

Слід констатувати, з початку кримінального провадження минув понад рік, а крапки в розслідуванні справи досі немає. Натомість військовослужбовець, що має бойовий досвід, змушений перебувати у СІЗО та не може скористатись правом про амністію, аби відправитись на передову, де так бракує людей з бойовим досвідом.

Марія БОБРА, для Leopolis.news