logo
24/04
23/04
22/04
21/04
19/04
17/04
2 ...

Якщо в бюджет-2023 повернуть 1,4 млрд грн на «Єдиний марафон» і «FreeДОМ», то це грубе порушення закону – Синютка

02-11-2022 13:241314

Якщо в бюджет-2023 повернуть 1,4 млрд грн на «Єдиний марафон» і «FreeДОМ», то це грубе порушення закону – Синютка
Фото: eurosolidarity.org

Якщо Кабмін вніс у фінальну версію Державного бюджету 2023 додаткові 1,4 мільярда на «Єдиний марафон» і «FreeДОМ», то це фальсифікація, яка має бути покарана. Адже парламент відхилив цю правку під час голосування в першому читанні. 

Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Олег Синютка в коментарі журналістам.

Як повідомив нардеп Ярослав Желязняк, рішення ВРУ про відхилення цієї поправки не було враховано при підготовці Держбюджету-2023 до другого читання.

«На жаль, народні депутати України ознайомлюються з проєктом бюджету не в першу чергу. Вчора Кабмін узгодив остаточний варіант, який буде внесено в парламент для затвердження. Але те, що ми починаємо чути, викликає певну тривогу. Якщо підтвердиться те, про що говорить Железняк, то це порушення чинного законодавства і нівелювання парламенту в Україні як структури в парламентсько-президентській республіці», – сказав Синютка.

«Я говорю про рішення, що стосується виділення коштів на ведення медіа-пропаганди, яка проводиться в українській державі. Про 1,4 мільярда гривень, які пропонувалося додатково дати на «Єдиний марафон» і «FreeДОМ». Тобто замість того, щоб ці канали і свої студії фінансували олігархи, вони хочуть виділяти їх за рахунок державного бюджету. Не на армію, не на оборону, не на освіту чи охорону здоров’я, а так компенсувати витрати, які повинні нести українські олігархи», – додав народний депутат.

«Більше того, це порушення чинного законодавства. Парламент дуже чітко своїм голосуванням визначився – ці кошти виділяти з держбюджету не потрібно. Ми хочемо дочекатися безпосередньо проєкту, який потрапить в руки народних депутатів. Якщо це так, то це руйнація українського парламентаризму. А винних в цій підтасовці треба притягнути до відповідальності», – наголосив він.

Також Синютка нагадав, що міжнародні партнери України постійно наголошують на пріоритеті свободи слова та неприпустимості цензури в демократичній країні.

«Передусім йдеться не про думку якогось окремого депутата – мова про неврахування думки українського парламенту. Голосуванням дуже чітко було зафіксовано відмову українського парламенту виділяти додатково ці 1,4 мільярда в кишені олігархів та медійну пропаганду. Ця позиція збігається з позицією послів «Великої сімки». Бо на зустрічі, яка відбувалася, на жаль, тільки з провладною медіа-спільнотою, дуже чітко було сказано, що свобода слова, верховенство права – це базові цінності, без яких наша дорога до Європейського Союзу і до української перемоги над рашистами буде неможливою», – каже він.

«Якщо хтось свідомо чи несвідомо, порушуючи законодавство, не дослуховується до слів наших партнерів, своїми діями фактично блокує нашу дорогу до європейської спільноти, НАТО і перемоги, – то ці люди мають відповідати перед чинним законодавством. Вони повинні бути притягнуті до відповідальності як ті, хто вчиняє злочини і антидержавну діяльність. Бо в Конституції чітко записано – наша мета – членство в ЄС і НАТО, і наша дорога до ЄС і НАТО лежить через свободу слова. А ті, хто стоять на цій дорозі, мають бути зметені на манівці історії – так повинно бути згідно закону і волі українського народу», – резюмував Синютка.

Leopolis.news