logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Верховна Рада зробила крок до скасування «правок Лозового»

10-09-2019 14:56494

Верховна Рада зробила крок до скасування «правок Лозового»
Фото: УНІАН

Народні депутати Верховної Ради під час сьогоднішнього засідання підтримали у першому читанні законопроект, яким скасовуються так звані «правки Лозового», а НАБУ і ДБР отримує  право самостійно прослуховувати чиновників.

Про це повідомляє «Українська правда».

За відповідне рішення проголосували 297 народних депутатів. «Європейська солідарність» і «Опозиційна платформа – За життя» за законопроект не голосували.

Крім того Рада проголосувала за скорочення вдвічі строку підготовки законопроекту до другого читання.

Нагадаємо, 29 серпня президент Володимир Зеленський вніс законопроект №1009, що пропонує скасувати так звані «правки Лозового» та надати НАБУ і ДБР право самостійно здійснювати прослуховування.

Крім того, законопроект передбачає вилучення із КПК та закону про статус народного депутата норми, що забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також втручатися у таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Як відомо, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу, з поправками депутата від «Радикальної партії» Андрія Лозового.

Ці правки передбачають те, що всі процесуальні рішення, які тою чи іншою мірою обмежують права громадян, мають погоджувати у процесуального керівника і у слідчого судді, який ці клопотання розглядає. Крім того, правки зменшують строки розслідування до 3 чи 6 місяців.

Деякі депутати й юристи заявляли, що поправки Лозовогодозволять уникнути покарання колишнім членам колишньої «Партії регіонів».

Раніше повідомлялось, що Верховна Рада України сьогодні, 10 вересня, прийняла у цілому законопроект Володимира Зеленського про імпічмент президента України.

Leopolis.news