logo
19/04
18/04
2 ...

Чверть річного бюджету: Forbes підрахував, скільки росія вже витратила на війну проти України

25-11-2022 11:42420

Чверть річного бюджету: Forbes підрахував, скільки росія вже витратила на війну проти України
Фото: ілюстративне

Військові витрати росії за 9 місяців війни досягли приблизно $82 млрд, що складає четверть усього річного бюджету країни.

Про це повідомляє Forbes.

Ця оцінка включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій. Та не включає стабільні видатки на оборону, або втрати, пов’язані з економікою. 

У 2021 році всі бюджетні доходи росії складали $340 млрд. Тобто рф уже витратила чверть минулорічних доходів на військові дії. 

Найбільшими статтями витрат стали забезпечення армії ($28,7 млрд), втрачена техніка ($20,8 млрд) і зарплата військовим ($15,6 млрд).

Якщо навесні такі витрати могли виглядати цілком прийнятними, зважаючи, що рф отримувала за нафту і газ близько €1 млрд на день, то зараз ситуація інша.

Доходи федерального бюджету рф від експорту нафти і газу знижуються. росія вже втратила більшу частину європейського газового ринку, після зупинки постачання через «Північний потік». З грудня почнуть діяти санкції щодо російської нафти. 

Тим часом війна вимагає більше грошей. Восени вартість витрат на війну для рф зросла вдвічі. Зараз війна потребує щонайменше $10 млрд на місяць. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news