Генсек НАТО прокоментував ініціативу Польщі передати систему ППО Patriot в Україну

http://leopolis.news/post/75625/gensek-nato-prokomentuvav-iniciatyvu-polshchi-peredaty-systemu-ppo-patriot-v-ukranu

25/11/2022

Про це він сказав на пресконференції перед зустріччю глав МЗС країн НАТО у Бухаресті, відповідаючи на питання про адресовану Німеччині пропозицію Польщі перемістити в Україну батареї ППО Patriot, повідомляє «Європейська правда».

«Я вітаю німецьку пропозицію зміцнити протиповітряну оборону Польщі шляхом розміщення батарей Patriot у Польщі після трагічного інциденту минулого тижня, який забрав життя двох людей», - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що Альянс наростив присутність на східному фланзі, особливо після вторгнення рф в Україну у лютому.

«Ми наростили нашу присутність шляхом збільшення бойових груп, чисельності військових на місцях, крім того, відбулося збільшення повітряної і морської присутності, і це включає також системи протиповітряної оборони, літаки, системи ППО, такі як Patriot. Крім того, ми надали системи протиповітряної оборони Україні, в тому числі сучасні системи», - сказав генсек.

Він заявив, що на зустрічі наступного тижня переконуватиме союзників збільшити підтримку України, і не лише шляхом надання ППО.

«Але конкретні рішення стосовно конкретних потужностей залишаються національними рішеннями», - заявив Столтенберг.

Берлін запропонував Варшаві систему протиракетної оборони Patriot після того, як минулого тижня в Польщі під час російської атаки проти України впала ракета, внаслідок чого загинули двоє людей.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив у середу, що він попросив Німеччину натомість направити в Україну Patriot.

«Після нових російських ракетних ударів я попросив Німеччину передати запропоновані Польщі батареї Patriot Україні та розмістити їх на її західному кордоні», - написав Блащак у Twitter.

Після цього Берлін дав зрозуміти, що запропоновані Польщі ЗРК Patriot призначені лише для використання на території НАТО.

 Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news