logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

Керівництво Львівської митниці блокувало вивезення українського зерна до ЄС – СБУ

01-12-2022 17:35902

Керівництво Львівської митниці блокувало вивезення українського зерна до ЄС – СБУ
Фото: СБУ

СБУ викрила високопосадовців з митниці, які блокували вивезення українського зерна до ЄС.

Як інформує пресслужба СБУ, у результаті слідчо-оперативних дій на Київській, Львівській та Чернівецькій митницях заблоковано корупційну схему.

Викрито керівництво відповідних регіональних митниць, яке організувало механізм незаконного одержання грошей за оформлення експортно-імпортних операцій.

Зокрема, за різні суми хабарів вони «гарантували» представникам агрокомпаній безперешкодне митне оформлення оптових партій сільгосппродукції, яку експортували до країн Євросоюзу, зокрема українського зерна.

Також учасники злочинного механізму вимагали гроші з підприємців, які ввозили в Україну іноземні товари широкого вжитку для подальшого продажу у торгових мережах нашої держави.

Щодня організатори схеми одержували «прибутки» у сотні тис. грн.

У разі відмови сплачувати «данину» – створювали штучні перешкоди під час проведення митних процедур і робили бюрократичні «відмови» у провезенні продукції.

Задокументовано факт вимагання грошей співробітником митниці у столичному регіоні. Серед іншого, він вимагав кошти у бізнесмена, який з початку повномасштабного вторгнення пішов на службу до ЗСУ і бере участь у бойових діях. Тож, аби його фірма працювала, він вимушений був взяти декілька днів відпустки, щоб заплатити хабар.

Співробітники СБУ затримали чиновника «на гарячому» під час отримання всієї суми неправомірної вигоди.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру для нього та інших учасників оборудки.

Крім того, правоохоронці провели обшуки за місцями проживання та роботи заступника начальника Чернівецької митниці, а також у посадовців митного поста «Городок» на Львівщині.

Суд арештував майно двох митників поста «Городок», ще двоє – під домашнім арештом

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення винних до відповідальності.

47 авто без митних платежів: чотирьом львівським митникам оголосили підозру

Заходи із викриття і блокування схеми проводили співробітники Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Служби безпеки за процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури м. Києва.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news