logo
19/04
2 ...

Молодим науковцям Франкового вишу присудили Премії Президента України

07-12-2022 17:081472

Молодим науковцям Франкового вишу присудили Премії Президента України
Фото: пресценр ЛНУ ім. І. Франка


Четверо науковців Львівського національного університету імені Івана Франка удостоєні Премії Президента України для молодих вчених.

Про це ідеться в Указі Президента України №809/2022 «Про присудження Премії Президента України для молодих вчених 2022», повідомляє пресцентр університету.

Зокрема, Премію присудили науковому співробітнику кафедри неорганічної хімії хімічного факультету, кандидатові хімічних наук Василю Кордану, молодшій науковій співробітниці кафедри неорганічної хімії Мирославі Горячій, доцентові кафедри експериментальної фізики фізичного факультету Мирону Рудишу і доценту кафедри загальної фізики фізичного факультету Павлові Щепанському.

Високу нагороду вчені університету отримали за цикл праць «Нові мультифункціональні монокристалічні та полікристалічні матеріали для акумуляторів, накопичувачів водню, сенсорної техніки та електроніки».

Спочатку на конкурс від Університету подавалося два індивідуальні колективи, але за пропозицією секції Комітету, враховуючи дотичність тем досліджень фізиків Павла Щепанського та Мирона Рудиша «Нові монокристалічні матеріали групи A2BX4 для сенсорної техніки та оптоелектроніки» та дослідників-хіміків Василя Кордана і Мирослави Горячої «Тверді розчини на основі інтерметалідів як спосіб оптимізації властивостей: розробка нових електродних і магнітних матеріалів», роботи об’єднали, що дало позитивний результат щодо фундаментальної і прикладної цінності.

Науковий доробок вчених Львівського університету, який високо оцінили в Комітеті з Державних премій України в галузі науки й техніки, становить 53 статті, 24 з яких – в англомовних журналах, що індексуються в наукометричних базах даних, та 78 тез доповідей. Загальна кількість посилань на публікації авторів/h-індекс роботи, згідно з базою даних, становить відповідно: Web of Science – 83/5, Scopus – 107/6, Google Scholar – 229/9. Отримано 3 патенти України на корисну модель.

Молоді науковці мають досвід у презентуванні та інтегруванні наукових результатів, зокрема, Василь Кордан входив у групу науковців, чий проєкт щодо нових гідрогенсорбційних матеріалів став фіналістом конкурсу «Інноваційна весна-2017». Василь Кордан та Мирослава Горяча на конкурсній основі пройшли наукове стажування у рамках школи молодих науковців з фізики наномагнетизму, сателітної події Європейської конференції «Фізика магнетизму 2017» POSNAMAG 2017, яка відбулася у м. Познань, Польща. Автори Павло Щепанський, Мирон Рудиш та Мирослава Горяча неодноразово стажувалися в провідних університетах Європи. Кожний індивідуальний досвід лише підсилював ефективність командної роботи.

За словами молодих науковців Львівського університету, цикл праць включає комплексне дослідження різнопланових об’єктів за розміром та природою (монокристали на основі інтерметалідів та солей, полікристали на основі твердих розчинів, об’ємні металічні сплави, нанопорошки тощо), однак усі вони поєднані між собою метою, фундаментальною і практичною цінністю для науки та різних галузей промисловості.

Метою роботи стало комплексне дослідження кристалів та сполук змінного складу, які в перспективі стануть основою нових функціональних матеріалів. Досліджено вплив легуючих компонентів на електрохімічні та магнітні властивості матеріалів. Запропоновано двостадійний механізм інтеркаляції літію та магнію у матрицю фаз зі структурою Mn5Si3. Встановлено вплив легування бінарного інтерметаліда Tb2Ni17компонентами Li та Mg на покращення корозійної стійкості та гідрогенсорбційної ємності електродів.

Крім того, дослідження включає кристалохімічний аналіз фаз, у ньому систематизовано дані про особливості структурних типів, визначено межі стабільності твердих розчинів та вплив легуючих компонентів на протяжність областей гомогенності, що є основою для прогнозування та модифікації властивостей.

Важливо, що вчені Університету в рамках своїх наукових пошуків провели комплекс експериментальних і теоретичних досліджень неорганічних функціональних матеріалів групи А2ВХ4 з широким спектром властивостей, спрямованих на з’ясування впливу структурних трансформацій (повної і часткової катіонної заміни, внесення домішки і структурних фазових переходів) у вибраній групі кристалів, на їхні оптико-електронні властивості. Відтак, у роботі показано можливість керування фундаментальними оптичними характеристиками кристалів групи A2BX4 та запропоновано практичне застосування досліджуваних матеріалів як активних елементів у пристроях функціональної електроніки.

Систематизовані та узагальнені результати сприяють цілеспрямованому синтезу нових матеріалів із заданими характеристиками. Запропоновано склади твердих розчинів для розробки електродних і магнітних матеріалів. Наукові результати є актуальними і цінними сьогодні, адже досліджені об’єкти можуть впроваджуватися як матеріали подвійного призначення.

Наукова робота, за словами вчених, стала своєрідним синергізмом двох стихій: хімії та фізики. Лауреати надзвичайно пишаються отриманою нагородою. Високе визнання отриманих колективом молодих науковців результатів неабияк мотивує їх до подальшої плідної праці та розвитку науки в Університеті та Україні загалом. Молоді вчені впевнені, що лише в співпраці, єдності і завдяки взаєморозумінню можна досягти найбільших вершин, адже кожний індивідуальний досвід лише підсилює ефективність командної роботи. Також науковці висловлюють щире сподівання, що на них чекає ще не один спільний проєкт, який неодмінно матиме низку нових та цікавих результатів, що сприятиме розвитку передових світових наукових досліджень.

Leopolis.news