logo
24/04
2 ...

У Львові планують створити «Центр ветеранського розвитку»

08-12-2022 21:392045

У Львові планують створити «Центр ветеранського розвитку»
Фото: lnu.edu.ua

8 грудня 2022 року у ЛНУ ім. І. Франка відбувся круглий стіл на тему «Реінтеграція ветеранів через освіту та бізнес».

У ЛНУ ім. І. Франка обговорили актуальні питання реінтеграції ветеранів через освіту та бізнес
В Університеті обговорили актуальні питання реінтеграції ветеранів через освіту та бізнес

Про це повідомляє пресцентр університету.

Організатори заходу – Міністерство у справах ветеранів України та Львівський національний університет імені Івана Франка.

Модерувала захід керівниця Центру соціального розвитку та громадських ініціатив Львівського університету Ярина Танчак, яка зазначила, що ця зустріч дозволить усім її учасникам поспілкуватися на актуальну тему реінтеграції ветеранів через освіту та бізнес і поділитися міркуваннями щодо реалізації спільного проєкту Міністерства у справах ветеранів України та ЛНУ ім. Івана Франка «Центр ветеранського розвитку».

Розпочав роботу круглого столу перший проректор Університету Андрій Гукалюк. «Багато ветеранів сьогодні долучаються до освітнього процесу, можливо, бажають змінити свою освітню траєкторію або здобути новий фах за новою спеціальністю. Про це свідчать також результати цьогорічної вступної кампанії. Відтак подібні зустрічі дають нам можливість не лише почути проблеми, які хвилюють Міністерство у справах ветеранів України, а й акумулюють певні проблеми, які є у ветеранів для того, щоб вони були адаптовані до всіх процесів, які стосуються цивільного життя. Сподіваюсь, що за підсумками цього круглого столу ми напрацюємо такі ділові рішення, які будуть насамперед спрямовані на підтримку ветеранів, учасників бойових дій і тих осіб, які бажають реалізувати себе через освіту чи співпрацю з бізнес-структурами», – зазначив Андрій Федорович.

На важливості проведення подібних заходів наголосив перший заступник міністра у справах ветеранів України, Герой України Олександр Порхун. Заступник міністра зазначив, що до 24 лютого в Україні налічувалося майже один мільйон учасників бойових дій, що складало 3 % відсотки від загальної кількості громадян України, проте після 24 лютого 2022 року ситуація різко змінилася: «Більшість ветеранів, які з 2014 року боронили нашу державу під час різних хвиль мобілізації, були уже демобілізовані зі Збройних сил України, і впродовж семи років  інтегрувалися в цивільне суспільство, з приходом російської навали знову взяли до рук зброю і стали на захист своєї держави. Міністерство у справах ветеранів проводить різні оцінювання і ми прогнозуємо, що після нашої перемоги кількість учасників бойових дій і членів родин, а також родин загиблих наших воїнів, зросте у багато разів. Тому ми, як представники держави в різних секторах, повинні забезпечити професійний супровід ветеранів війни під час їхньої соціальної інтеграції у цивільне життя та сприяти їхньому економічному добробуту на знак вдячності за подвиги і за захист нашої держави».

Олександр Порхун також розповів про створення в Україні центрів ветеранського розвитку, яке ініціювало Міністерство ветеранів в рамках формування уніфікованої системи переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни.

«Система переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни є загальнонаціональним проєктом, реалізація якого дозволить ветеранам отримати все необхідне для того, щоб інтегруватися в суспільство й розвивати післявоєнну економіку нашої держави. Запровадження центрів ветеранського розвитку стане ключовим поштовхом запуску ефективної системи супроводу ветеранів війни та членів їхніх сімей після звільнення та протягом року для задоволення їхніх освітніх потреб, підвищення рівня конкурентоспроможності на ринку праці та запровадження підприємницьких ініціатив. Львівський національний університет імені Івана Франка не випадково було обрано для реалізації одного з перших пілотних проєктів – Центру ветеранського розвитку, адже Львівський університет є одним із найкращих університетів України, має багату історію, невичерпний потенціал, а також значний досвід запровадження проєктів, орієнтованих саме на ветеранську спільноту», – констатував заступник міністра.

Думками щодо реалізації проєкту поділилися також представники відповідних профільних управлінь Львівської обласної військової адміністрації, Львівської обласної ради та Львівської міської ради.

В рамках роботи круглого столу учасники обговорили актуальні питання щодо необхідності створення Центру ветеранського розвитку на базі Львівського університету та створення партнерського консорціуму для реалізації цього проєкту. Упродовж засідання йшлося також про сучасні потреби ветеранів війни крізь призму соціальної та професійної реадаптації, можливості доступу до фінансових послуг для розвитку ветеранського бізнесу, програми професійного навчання,  розвитку та реінтеграції ветеранів війни і членів їхніх сімей та співпрацю органів влади зі закладами вищої освіти в контексті розвитку та підтримки ветеранського бізнесу.

Проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ ім. Івана Франка  Володимир Качмар наголосив, що питання всебічної підтримки ветеранів війни є хоч і складним, проте пріоритетним для українського суспільства.

«Львівський національний університет імені Івана Франка вже має певні напрацювання у справі підтримки ветеранів бойових дій, які власне передують утворенню Центру ветеранського розвитку. Так, у нас фахово працюють Психологічна служба та кафедра психології, діяльність яких сьогодні є особливо актуальною. Ми маємо кваліфікованих юристів, відомих далеко за межами Університету, кафедру соціології, яка реалізовує справді важливі дослідження, та інші провідні структурні підрозділи, діяльність яких певним чином пов’язана з підтримкою ветеранів. Можемо говорити також і про забезпечення реабілітації та оздоровлення ветеранів та членів їхніх сімей, оскільки такий досвід у нас вже частково є. Тож можу запевнити, що Львівський університет має достатньо сил і потенціалу для того, щоб стати базою для створення Центру ветеранського розвитку», – резюмував проректор.

Надалі відбулася власне презентація проєкту «Центр ветеранського розвитку». Проєкт колегам представила керівниця експертної групи з питань ветеранського розвитку Директорату громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України Альона Скорзова. Доповідачка ознайомила присутніх з актуальними даними, які стосуються ветеранів бойових дій, а також поділилася основними цілями проєкту. Так, за її словами, серед ключових завдань проєку – забезпечення соціально-психологічного супроводу та правової підтримки ветеранів, проведення профорієнтаційної роботи, сприяння перепідготовці та підвищенню кваліфікації ветеранів, підтвердження професійних кваліфікацій, здобутих шляхом неформального навчання, взаємодія субʼєктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні ветеранів, реалізація програм дорадництва та менторства з розвитку ветеранських підприємницьких ініціатив, а також надання інформаційно-консультаційних послуг з питань професійної адаптації ветеранів.

Водночас Альона Скорзова розповіла й очікувані результати від реалізації проєкту. Це, зокрема, упровадження інституту адаптації та підтвердження професійної кваліфікації ветеранів, створення акредитованих центрів ветеранського розвитку, супровід ветеранів війни протягом року після звільнення з подальшим перезапуском складових їх професійної адаптації та задоволення освітніх потреб ветеранів війни та членів їхніх сімей.

Перед учасниками заходу також виступив керівник експертної групи освітніх програм та професійної адаптації Директорату громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України Сергій Войчук. У його виступі йшлося про професійну адаптацію та освіту ветеранів, зокрема її реалізацію через удосконалення формування державного замовлення з урахуванням прогнозованої орієнтовної кількості ветеранів війни та їхніх дітей у розрізі регіонів, розроблення єдиного освітнього стандарту з урахуванням наявних вмінь та навичок ветеранів, розроблення короткострокових навчальних (освітніх) програм професій, затребуваних на регіональних ринках праці спрощення умов вступу для ветеранів війни та їхніх дітей до закладів освіти різних типів, а також створення і запровадження Центрів ветеранського розвитку

Сергій Войчук наголосив, що дуже важливим є впровадження ефективного державного управління процесу переходу від військової служби до цивільного життя, у результаті якого кожен український ветеран має почуватися фізично та духовно здоровим, стати соціально захищеним. Сергій Михайлович також ознайомив колег із ключовими операційними цілями розбудови системи переходу ветеранів від військової карʼєри до цивільного життя. Зокрема, на 2023-2025 роки заплановано розробку та прийняття Закону України «Про засади державної політики у сфері ветеранів», розробку цифрових застосунків для роботи з ветеранською спільнотою та створення відповідних центрів.

До обговорення долучилася також заступниця директора Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк.

Завершився круглий стіл дискусійним обговоренням проєкту «Центр ветеранського розвитку», у якому взяли участь представники Міністерства у справах ветеранів України, ЛНУ ім. Івана Франка, посадовці обласної та міської влади, представники бізнес-структур та власне ветерани.

Нагадаємо, 3 вересня 2022 року Львівський національний університет імені Івана Франка відвідала делегація Міністерства у справах ветеранів України, яку очолювала Міністерка Юлія Лапутіна. Результатом зустрічі стало підписання Угоди про взаємодію та співпрацю між Львівським університетом та Міністерством у справах ветеранів України.

Окрім того, напередодні у Львівському університеті започаткували проєкт «Business Camp», який реалізували для дітей працівників–військовослужбовців, ветеранів російсько-української війни та загиблих Захисників і Захисниць України.

Leopolis.news