logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
26/04
2 ...

Зеленський поговорив з Байденом: про що йшлось

12-12-2022 08:291426

Зеленський поговорив з Байденом: про що йшлось
Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом.

Як інформує Офіс президента, Зеленський висловив подяку американському колезі за черговий пакет оборонної допомоги, анонсований минулої п’ятниці, а також за послідовну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, лідерство в консолідації міжнародних зусиль у протидії російській агресії.

Президент України наголосив, що Україна прагне досягти миру та відзначив важливість консолідації міжнародних зусиль для досягнення цієї мети. Саме задля цього під час саміту G20 Президент України представив формулу миру, яка передбачає десять критично важливих кроків, реалізація яких дасть змогу припинити війну.

Зеленський також виступив з ініціативою скликання Глобального саміту миру.

Він подякував за безпрецедентну оборонну та фінансову допомогу, яку США надають Україні, яка не лише сприяє досягненню успіху на полі бою, а й підтримує стабільність української економіки.

Зеленський поінформував про наслідки російського ракетного терору, у результаті якого знищено близько 50% української енергетичної інфраструктури.

Він наголосив на важливості формування ефективної протиповітряної оборони і закликав Байдена зробити все можливе, щоб допомогти захистити мирне населення України та її критичну інфраструктуру. Це особливо важливо саме зараз, коли в Україні розпочався зимовий період, додав він.

За інформацією Білого дому, Президент Байден підкреслив, що США надають пріоритет зусиллям щодо зміцнення протиповітряної оборони України через безпекову допомогу, включаючи оголошення 9 грудня про виділення $275 млy на додаткові боєприпаси та обладнання, яке включало системи протидії використанню росією безпілотних літальних апаратів.

Байден у розмові згадав про виділення $53 млн на підтримку енергетичної інфраструктури України.

Він також привітав заявлену Зеленським відкритість до справедливого миру, заснованого на фундаментальних принципах, закріплених у Статуті ООН.

Бай ден запевнив, що США продовжуватимуть надавати Україні безпекову, економічну та гуманітарну допомогу, прагнутимуть притягнути росію до відповідальності за її військові злочини та звірства, а також покласти на неї витрати за її агресію.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news