Міністр оборони Німеччини розповів, коли в Україну прибудуть перші танки Leopard

http://leopolis.news/post/78986/ministr-oborony-nimechchyny-rozpoviv-koly-v-ukranu-prybudut-pershi-tanky-leopard

25/01/2023

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Tagesschau.

Бундесвер «дуже швидко» почне навчання українських солдатів роботі на танку і уточнення маршрутів поставок, заявив політик СДПН після засідання комітету з питань оборони Бундестагу в Берліні.

Пісторіус назвав рішення про постачання основних бойових танків «історичним, оскільки воно було скоординоване на міжнародному рівні, а також тому, що це сталося у вкрай вибухонебезпечній ситуації в Україні».

Міністр додав: «Це потенційно важлива «зміна правил гри» в цій війні або на цьому етапі війни».

В якості першого кроку Німеччина надасть відносно нові танки Leopard зі складу Бундесверу, щоб мати можливість разом з партнерами доставити перший батальйон в Україну. На другому етапі зі старих танків Leopard має бути сформований другий батальйон. Це «займе трохи більше часу», – сказав Пісторіус.

«Мета полягає в тому, щоб мати можливість здійснити поставки якомога швидше», – сказав міністр.

Пісторіус анонсував подальші дискусії з партнерами щодо запланованих поставок. Він зокрема назвав Польщу, Канаду, Іспанію та Португалію.

Він також повідомив про перспективу переговорів з виробниками озброєнь про «більш швидке поповнення».

«Це буде викликом на найближчі кілька років», – додав він.

Водночас міністр дав зрозуміти: «Ми не станемо партією війни». Передача основних бойових танків – це «не привід для святкування, навіть якщо дехто хотів би цього». «Рішення про такі речі ніколи не може бути дуже приємним – воно є необхідним», – додав він.

За повідомленням Spiegel, на даному етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Як відомо, у середу 25 січня уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ основні бойові танки Leopard-2, та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це. 

Також у ЗМІ потрапила інформація, що США готують рішення про передання Україні танків M1 Abrams.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news