logo
29/03
28/03
2 ...

У Криму помер винуватець Скнилівської авіакатастрофи Володимир Топонар

29-01-2023 11:161693

У Криму помер винуватець Скнилівської авіакатастрофи Володимир Топонар
Фото: Володимир Топонар

Колишній український військовий льотчик Володимир Топонар, визнаний 20 років тому винним у Скнилівській трагедії, помер в окупованому Криму.

Про це повідомляє ВВС Україна.

У колишнього льотчика виявили рак четвертої стадії, розповів його син Іван Топонар. Лікарі у Сімферополі, куди прибув експілот, заявили, що пухлина не операбельна. Топонаря помістили в медичну установу в Керчі, про нього піклувалася друга дружина Тетяна.

Стан хворого весь час погіршувався, метастази поширилися на легені. Завдяки сильному серцю - Володимир Топонар навіть у похилому віці займався спортом, - йому вдалось деякий час протриматися. Але коли почали відмовляти нирки, пацієнт помер.

Останні місяці він був прикутий до ліжка і часто втрачав свідомість, каже син.

За словами Івана Топонаря, його батька не стало 21 січня. Його тіло кремували 25 січня, а поховали 28 січня на цвинтарі у Феодосії.

Зазначимо, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну колишній керівник тюремної системи Україні, а нині адвокат Сергій Старенький заявив про можливу участь Топонаря у війні на боці росії.

Зокрема, на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook він написав, що у лютому 2022 року за декілька днів до вторгнення військ рф в Україну карета швидкої забрала колишнього льотчика з села на Київщині та вивезла до Криму. А на анексованому півострові 65-річний Топонар начебто долучився до російської авіації, яка здійснювала атаки на Україну, зокрема – на Київську область.

На питання, звідки йому відома така інформація, адвокат заявив, що отримав її з кількох джерел, але назвати їх імена не може.

Старенький також каже, що Топонар тривалий час отримував російську пенсію. Родичі Топонаря підтверджують цей факт, але вказують на те, що він її отримував, тому що був прописаний в Криму і після анексії півострова його пенсійна справа залишилася на цій території.

Суботнього дня 27 липня 2002 року на військовому летовищі «Скнилів» у Львові під час авіашоу, присвяченого 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України, сталася одна з найжахливіших катастроф на авіашоу у Європі.

Внаслідок падіння літака Су-27 загинуло 77 людей, в тому числі 28 дітей. Ще понад 500 людей були визнані судом постраждалими. На аеродромі на момент катастрофи перебувало близько 10 тисяч осіб.

Фігури вищого пілотажу виконували досвідчені пілоти першого класу полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. Обидва пілоти встигли катапультувалися й зазнали лише незначних травм.

Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства Оборони України. До відповідальності за трагедію було безпосередньо притягнено 10 осіб, з яких 5 були виправдані. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. Ніхто зі звинувачених власної вини в трагедії не визнав.

Топонар найдовше з усіх засуджених перебував за ґратами - 8 років (з 2005 до 2013).

Ще в 2008 році тодішній президент України Віктор Ющенко помилував генерала Анатолія Третьякова і другого пілота Юрія Єгорова, а Юрія Яцюка достроково з колонії випустив місцевий суд.

Володимир Топонар теж не досидів у в'язниці весь свій термін. У 2013 році ув'язнення йому замінили на виправні роботи.

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news