logo
29/03
28/03
2 ...

З нагоди Дня Соборності України у ЛНМУ імені Данила Галицького пройшла відкрита лекція

30-01-2023 18:171238

З нагоди Дня Соборності України у ЛНМУ імені Данила Галицького пройшла відкрита лекція

Україна сьогодні – це всі українці та наша спільна боротьба проти російської війни. Кожен з нас і всі разом ми захищаємо сьогодні нашу свободу та право обирати власне майбутнє. Ми проходимо через жахливі випробування, але проходимо їх з гідністю та хоробрістю, якими, без перебільшення, захоплюється весь світ. 

Соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Вона потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. І сьогодні, коли російська федерація знову прагне знищити українську державність і окупувати нашу землю, надзвичайно важливо залишатися монолітними в боротьбі проти ворога, повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького

Цьогоріч поняття Соборності набуває нового змісту для кожного, бо ж нині, в умовах широкомасштабної війни рф проти України, єдність усіх українців – єдиний шлях до перемоги. День Соборності – це не лише пам’ять про минуле. Ідея соборності і сьогодні залишається базовою національною цінністю українців, вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. Тому в історії становлення держави одним із архіважливих днів був і залишається День української соборності, який ми відзначаємо 22 січня. 

25 січня 2023 р., з нагоди чергової річниці славних подій, для студентів та викладачів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького відбулася онлайн-лекція на тему «День Соборності України». Її прочитав завідувач кафедри філософії та економіки нашого Університету, професор Ігор Держко.

У своєму виступі професор Ігор Держко зазначив, що об’єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу було основоположною подією для українського державотворення. Акт Злуки УНР і ЗУНР увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини. На жаль, внаслідок невдач Української революції 1917-1921 років державність зберегти не вдалося, тож упродовж XX століття українці були змушені неодноразово відновлювати її у боротьбі.

На завершення доповідач наголосив, що «Акт Злуки дав Україні досвід державного будівництва, і сьогодні численні політологи детально вивчають документи Універсалів Української Народної Республіки і самого Акту Злуки. І всі події викристалізувалися у єдиний потік підтримки нашої держави в час навали московського агресора. Наша історія славна, неповторна. Її документи унікальні та універсальні для тих народів, які ще хочуть здобути самостійність, а таких ще є багато… Тому слава українським державотворцям, слава українським лідерам і велика слава нинішнім оборонцям Української Держави, які воюють проти агресора… Ми – за Перемогу! Тільки тоді наша незалежність буде кінцевою».

В організації заходу взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи ЛНМУ імені Данила Галицького, професор Анатолій Магльований, заступник декана з виховної роботи медичного факультету №1, асистент кафедри нормальної анатомії Максим Цитовський, голова студентського самоврядування Університету Світлана Налигач, староста 2-го потоку медичного факультету №1 Вікторія Подолюк.

Лекція є у відкритому доступі.

Leopolis.news