logo
28/03
2 ...

З нагоди 105-річчя бою під Крутами кафедра українознавства ЛНМУ провела тематичне заняття

31-01-2023 14:251087

З нагоди 105-річчя бою під Крутами кафедра українознавства ЛНМУ провела тематичне заняття
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

29 січня виповнилося 105 років бою під Крутами між військовими курсантами та російською червоною армією, що наступала на Київ. Тоді на залізничній станції Крути близько 520 українських вояків і студентів із 16-ма кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах і артилерії. Цей бій для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

У межах лекції з історії України та української культури 28 січня 2023 року доцентка кафедри українознавства Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Наталія Гірна провела для студентів І курсу медичного факультету №2 груп 30-34 навчально-виховний захід «Крути – символ звитяги і героїзму», повідомляє відділ комунікації та промоції вишу.  

Викладачка розповіла, що бій під Крутами був оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ переважних сил ворога. «Наше бойове завдання – взяти Київ, мешканців не жаліти!» – наказував червоноармійський командир Муравйов ординцям. Але за 156 км від столиці, неподалік Ніжина, на легендарній засніженій залізничній станції більшовицький наступ зупинили українські частини. До них приєдналися учні Київської військової школи, Помічного студентського куреня Січових стрільців і загін «Вільного козацтва». Завдяки вдалій позиції і героїзму, українські захисники завдали червоноармійцям значних втрат і стримали наступ, а відступаючи, руйнували залізничні колії. Одна студентська чота – 27 хлопців, заблукала у темряві і потрапила у полон до більшовиків. Перед розстрілом вони співали «Ще не вмерла Україна». 

Відвага Героїв Крут є прикладом для поколінь захисників України, особливо у час нинішньої російсько-української війни. Прикметно, що на початку березня 2022 року неподалік місця подвигу Героїв Крут знову відбулися бої захисників України з російськими окупантами, які наступали на Київ. Через 104 роки під Крутами наші війська зупинили наступ ворога, завдали йому болючих втрат, захистили місто Ніжин на Чернігівщині.

Багато молодих патріотів зараз зі зброєю в руках крок за кроком наближають нашу перемогу над нащадками російсько-більшовицького агресора. Тоді захисники української незалежності не змогли вистояти в боротьбі з переважними силами агресора. Сьогодні ми маємо закінчити їхню справу. У нас є професійна, патріотична та вмотивована армія, міжнародна підтримка. І ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави й готове цей вибір захищати, кожен на своєму фронті – воєнному, волонтерському, історичному. Щира вдячність усім, хто нині виборює нашу перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі.  

Leopolis.news