Від діагностики до реабілітації: яке безоплатне лікування можуть отримати онкопацієнти на Львівщині

http://leopolis.news/post/79523/vid-diagnostyky-do-reabilitaci-yake-bezoplatne-likuvannya-mojut-otrymaty-onkopacienty-na-lvivshchyni

03/02/2023

Про це повідомила пресслужба НСЗУ. 

Сімейний лікар – перший, хто вчасно допоможе виявити онкозахворювання. Лікар первинки може виписати направлення на необхідні аналізи та інструментальні дослідження. Загалом торік лікарі первинної медичної допомоги в Україні виявити злоякісні новоутворення у 219 259 українців. У Львівській області лікарі первинки створили направлення на консультацію до онколога для 21 934 пацієнтів та для 405 пацієнтів – до онколога дитячого. 

“Здоров’я – це не те, що можна відкласти на потім. Особливо, коли це онкологічні захворювання. В Україні діагностика, лікування та ліки включені в Програму медгарантій і безоплатні для пацієнтів з підозрою чи встановленим онкодіагнозом. Цьогоріч лікування онкозахворювань передбачено понад 6,5 млрд грн та майже 525,5 на раннє виявлення”, – зазначила Наталія Гусак, Голова НСЗУ. 

Направлення – обов’язкова умова для отримання спеціалізованої медичної допомоги при онкозахворюванні. На час війни направлення може бути як електронне, так і паперове. Пацієнт може обирати заклад, де отримувати послуги, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування. Внутрішні переселенці можуть розраховувати на безоплатну медичну допомогу в будь-якому куточку країни. 

Які медичні послуги може отримати людина з підозрою на онкозахворювання та зі встановленим діагнозом? 

1. Діагностика. 

Безоплатними за направленням є шість досліджень для раннього виявлення онкології. Це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія. Проходити ці обстеження регулярно рекомендують пацієнтам після 40 (мамографія, колоноскопія) та 50 років (всі інші). 

У Львівській області в 2022 році за Програмою медичних гарантій мамографію зробили понад 31 тис. осіб, гістероскопію – 721 , гастроскопію – понад 12 тис., колоноскопію – понад  5 тис., цистоскопію – 1,1 тис., бронхоскопію – 724  пацієнти. 

Пацієнт з підозрою на онкологію має право на безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження. Інструментальні дослідження включають МРТ і КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням. А також - УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження сцинтиграфію та ін.  

Зробити  аналізи або обстеженні можна в спеціалізованих онкозакладах, або у багатопрофільних клінічних лікарнях. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт центру НСЗУ 16-77. Або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій” https://cutt.ly/K9Egnx1. 

2. Хіміотерапія та радіологічне лікування 

Пацієнт з підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ тощо). А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

При радіологічному лікування – променеву терапію,  забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами, супровідну медикаментозну терапію. Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, проведення променевої терапії з цим обладанням також включено в безоплатну допомогу. 

Торік у Львівській області хіміотерапевтичне безоплатне лікування за Програмою медгарантій отримали понад 7,2  тис. осіб. Радіологічне лікування – майже 3,1 тисяч осіб. 

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно також безоплатне і покривається пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”. В безоплатну допомогу включена анестезія, всі витратні матеріали та обстеження.  

3. Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань 

Пацієнти з цими захворюваннями мають право на безоплатну діагностику,  лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах.  Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ). А також лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення. 

У 2022 році у Львівській області лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань отримали за Програмою медгарантій понад 1,6  тис. осіб. 

4. Ліки 

Пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами.  

Це дороговартісні ліки, які централізовано закуповує держава. Перелік ліків https://cutt.ly/fHwx7PR. Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я.  Також перевірити їх наявність у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки https://eliky.in.ua/.  

Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку можна на сайті або у мобільному додатку “Ліки Контроль”. Інформацію про наявність цих ліків  медзаклади також мають періодично оновлювати на своїх сайтах та на стендах у приміщенні лікарні. 

5. Супровід, реабілітація та паліативна допомога 

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, його супровід також безоплатний за Програмою медичних гарантій. 

Також лікар може направити пацієнта на реабілітацію в амбулаторних або стаціонарних умовах.  

Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги за направленням лікаря.