СБУ спіймала агента росії, який, працюючи на ФСБ, хотів «отримати» квартиру в Криму

http://leopolis.news/post/79545/sbu-spiymala-agenta-rosi-yakyy-pracyuyuchy-na-fsb-hotiv-otrymaty-kvartyru-v-krymu

04/02/2023

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Особливу увагу» звертав на хід міжнародних військових навчань в акваторії Чорного моря і тренувань сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах, зокрема бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».

Також він намагався «відслідковувати» надходження в Україну військової продукції і товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

Співробітники СБУ задокументували факти розвідувально-підривної діяльності ворожого агента і встановили його російських кураторів.

На завершальному етапі спецоперації контррозвідники Служби безпеки затримали поплічника агресора.

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, який у 1990 році закінчив Костромське вище командне училище за спеціальністю «хімік-розвідник».

Потім до середини 90-х проходив службу у штабі Одеського військового округу та звільнився у званні капітан.

Після цього зайнявся бізнесом і відкрив у середмісті обласного центру магазин з продажу спортивного спорядження.

Крім цього займався контрабандою відповідної продукції з рф. Таким чином він потрапив у поле зору російської спецслужби.

Під час чергового перебування на території рф його завербував кадровий співробітник управління фсб по Курській області.

Саме він до повномасштабного вторгнення відпрацьовував своєму агенту завдання зі збору розвідінформації на користь країни-агресора.

Для комунікації використовували закриті канали електронного зв’язку. Також агент передавав розвідувальні «звіти» під час особистих зустрічей в рф.

За виконання ворожих завдань зрадник сподівався отримати допомогу від окупантів щодо відчуження на його користь об’єкта нерухомості вартістю 200 тис. дол. у тимчасово окупованому Криму.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ Одеської області за координації Департаменту контррозвідки Служби безпеки та процесуального керівництва органів прокуратури.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news