logo
23/04
22/04
21/04
19/04
17/04
16/04
2 ...

ВРУ звернулася до Грузії з вимогою перевести Саакашвілі на лікування за кордон

06-02-2023 17:411042

ВРУ звернулася до Грузії з вимогою перевести Саакашвілі на лікування за кордон
Фото: Міхеіл Саакашвілі

Верховна Рада звернулася до Грузії, Євросоюзу, Парламентської асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів ЄС про необхідність негайно перевести колишнього президента Грузії, громадянина України Міхеіла Саакашвілі на лікування за кордон.

Відповідний проєкт постанови №8417 підтримали 311 народних депутатів.

«Верховна Рада звертається до Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, Парламентської Асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів Європейського Союзу посилити політичний тиск на уряд Грузії з метою забезпечити третього Президента Грузії, громадянина України Міхеіла Ніколозовича Саакашвілі належною медичною допомогою та належними умовами утримання в медичному закладі та сприяти його переведенню до європейських чи американських медичних установ», – йдеться у зверненні.

Нардепи також закликають владу Грузії надати доступ до громадянина України Міхеіла Саакашвілі уповноваженому Верховної Ради з прав людини Дмитру Лубінцю.

Як повідомляли, Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест щодо негуманного поводження із громадянином України Міхеілом Саакашвілі, який утримується за ґратами в Грузії.

Раніше на пресконференції з Президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві Президент Володимир Зеленський продемонстрував фотографії експрезидента Грузії, громадянина України Міхеїла Саакашвілі й висловив переконання, що влада Грузії його публічно катує і вбиває.

Експрезидент Грузії, який має українське громадянство, заарештували у Тбілісі восени 2021 року після повернення до країни. Щодо нього був ухвалений заочний вирок – 6 років позбавлення волі у справі про перевищення повноважень.

Згодом через проблеми зі здоровʼям Саакашвілі перевели до цивільної клініки у Тбілісі. Сам політик та його прихильники наполягають, що погіршення стану могло бути спричинене отруєнням. Влада Грузії запевняє, що для таких висновків немає доказів.

Саме ж кримінальне переслідування Саакашвілі називає політично вмотивованим.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news