logo
17/04
16/04
15/04
13/04
12/04
11/04
2 ...

КСУ скасував дискримінаційну норму закону щодо вчителів пенсійного віку

07-02-2023 16:261158

КСУ скасував дискримінаційну норму закону щодо вчителів пенсійного віку
Фото: ілюстративне

У Конституційному Суді визнали неконституційною норму закону про можливість працювати в школі вчителям пенсійного віку лише за контрактом.

Відповідне рішення ухвалене на пленарному засіданні Конституційного Суду України.

Зокрема, Суд розглянув справу за конституційним поданням 56 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) приписів абзацу третього частини другої статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Відповідно до оспорюваного припису  педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої  освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

Зокрема, КСУ визнав, що цим приписом порушено принцип рівності.

«Цей припис призвів до поділу педагогічних працівників на дві категорії та створив умови для дискримінаційного підходу до однієї із них, а саме поставив у нерівне становище тих педагогів, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію», – сказано у повідомленні.

Тому КСУ визнав оспорюваний припис Закону України «Про повну загальну середню освіту» таким, що не відповідає Конституції України.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news