Посол Франції завітав до Франкового університету

http://leopolis.news/post/81198/posol-franci-zavitav-do-frankovogo-universytetu

04/03/2023

Про це повідомляє пресцентр ЛНУ ім. Івана Франка.

Під час перебування в Університеті французькі дипломати зустрілися з Ректором ЛНУ ім. Івана Франка, членом-кореспондентом НАН України, професором Володимиром Мельником. Від Львівського університету у зустрічі також взяли участь заступниця декана факультету іноземних мов Юлія Наняк і завідувачка кафедри французької та іспанської філологій Зоряна Піскозуб.

Під час діалогу Володимира Мельника та Етьєна де Понсена йшлося про різні аспекти освітньої, наукової та культурної взаємодії між Україною та Францією, зокрема й про плідну академічну співпрацю ЛНУ ім. Івана Франка з провідними французькими закладами вищої освіти.

Привітавши французьких дипломатів в Університеті, Ректор Володимир Мельник адресував слова щирої вдячності всьому французькому народові за активну підтримку України у протистоянні російському агресорові і наголосив на важливості поглиблення та зміцнення українсько-французьких взаємовідносин.

«Ми  завжди мали плідні партнерські відносини з багатьма провідними університетами Франції, але після тієї щирої підтримки, яку надає французький народ Україні уже більше року, я можу з усією переконаністю стверджувати, що ми перейшли від етапу стратегічного партнерства до рівня щирої і дружньої взаємодії. Тому висловлюю щиру вдячність керівництву Вашої країни, усьому французькому народу та Вам особисто за допомогу і за те, що завжди впевнено і чітко артикулюєте своє ставлення до російської агресії», – наголосив Володимир Мельник і додав, що консолідація світової демократичної спільноти довкола протистояння російському агресорові є гарантією перемоги України.

Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен відзначив, що з перших днів російського вторгнення і дотепер Франція залишається непохитною у своїй позиції щодо підтримки України.

«Вже більше року Ви протистоїте агресії. За цей час український народ зазнав багато лиха, але Україна досі стоїть і бореться. Тому ми сьогодні тут, аби ще раз засвідчити свою солідарність з українським народом і підтвердити, що й надалі робитимемо все необхідне для того, аби підтримати Україну», – наголосив  Етьєн де Понсен і зазначив, що час показав – війна не є приводом для ослаблення взаємовідносин між державами, а навпаки стала чинником зближення між Україною та Францією.

За словами Етьєна де Понсена, для Посольства Франції в Україні сприяння науковій, освітній та культурній взаємодії між двома державами є одним зі стратегічних завдань. А тому співпраця з ЛНУ ім. Івана Франка – одна із пріоритетних. У цьому контексті  французький дипломат акцентував увагу на академічній мобільності, зазначивши, що Посольство і надалі сприятиме тому, щоби українські студенти та науковці мали можливість навчатися, стажуватися та проводити дослідження у Франції, а після завершення війни – щоби французька молодь могла частіше бувати в Україні, переймати досвід,  навчатися і просто налагоджувати активну співпрацю між двома народами.

Після цього радник з питань  культури і співробітництва Посольства Франції в Україні Олів’є Жако детально розповів про пріоритети Посольства у процесі розширення програм академічної мобільності. Так, за його словами, зараз найкращі можливості скористатися програмами мобільності мають студенти та науковці, які вивчають французьку мову, представники гуманітарних і соціальних наук, а також дослідники у сфері природничих і точних наук, які і так уже багато років плідно взаємодіють з провідними французькими науковцями. За словами Олів’є Жако, такі поїздки та інші вияви співпраці є вкрай корисними для обох сторін, адже ведуть до розвитку партнерських відносин між народами і збагачують українську та французьку науку.

Ректор Володимир Мельник розповів французьким дипломатам про динамічний розвиток наукових досліджень у Львівському університеті та головні досягнення вчених і наголосив, що в ЛНУ ім. Івана Франка якісно представлені усі наукові сфери, які цікавлять французьких колег, а тому співпраця між Університетом та Посольство надалі лише поглиблюватиметься.

Нагадаємо Львівський університет має 11 підписаних угод про співпрацю з французькими закладами вищої освіти та установами. Працівники, науковці та аспіранти Університету беруть активну участь у спільних з французькими колегами міжнародних освітніх програмах, проєктах, індивідуальних грантах та конференціях.

Спектр наукової співпраці вчених ЛНУ ім. Івана Франка та французьких дослідників надзвичайно широкий. Так, вчені хімічного та фізичного факультетів факультету співпрацюють з Університетом міста Анже та Університетом Рен-1, Університетом міста Метц дослідними установами міста Таїас.

Крім того, на запрошення факультету іноземних мов упродовж багатьох років в ЛНУ ім. Івана Франка працювали лектори, скеровані Міністерством освіти Франції. Активно підтримують представники Львівського університету також творчі контакти з науковцями-літературознавцями Франції.

У 2019 році Львівський національний університет імені Івана Франка вступив до Франкофонії – Міжнародної організації співробітництва франкомовних країн. За значний внесок у розвиток франкофонії в Україні науковці Університету неодноразово удостоювались високих державних нагород Франції.

В Університеті французьку мову вивчають 405 студентів: як першу мову – 90, як другу – 140; на інших факультетах – 175.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news