logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

У будинку у центрі Львова реставратори знайшли чотирьохсотлітні розписи (ФОТО)

07-03-2023 11:387781

У будинку у центрі Львова реставратори знайшли чотирьохсотлітні розписи (ФОТО)
Фото: Меланії Волощак

У помешканні, яке розташоване у Львові за адресою Вірменська, 17, реставратори під нашаруванням віднайшли старовинні балки, які датуються XVI-XVII століттям.

Про це Leopolis.news розповів художник-реставратор монументального мистецтва, керівник KARP Restores Василь Карпів.

Відомо, що цей будинок було зведено на межі XVII—XVIII століть для родини Еміновичів. У списках  1662 і 1757 років він згадується як кам’яниця Еміновичівська.

А ось у радянський період це помешкання було розділено на 15 окремих комунальних квартир. Великий та гарний колись будинок був поділений перегородками. І за кожною перегородкою нові власники проводили ремонти на свій смак та за своїми можливостями.

За словами реставратора, коли два роки тому новий власник, котрий зумів викупити будинок цілком, запросив фахівців обстежити його, спеціалісти розпочали шар за шаром знімати побілки та фарби.

«Під нашаруванням радянського періоду ми знайшли розписи періоду XVII – XIX століть. А під ними – ренесансний період: різні балки та конструктивні архітектурні елементи», каже Василь Карпів.

Коли реставратори зняли 20 шарів побілок різних часів, вони побачили на стінах розписи, яким, за оцінками, 400 років.

«Авторів тих розписів ми не знаємо. Стан їх не найкращий. Об’єкт пережив десятки ремонтів. Кожен ремонт щось пошкодив. Але дещо їм не вдалося пошкодити. І ми зараз відкрили наслідки тих ремонтів», говорить реставратор.

Уцілілі шматки розписів фахівці акуратно зняли і перенесли на рухомі каркаси. Тепер це – картини. Їх можна повісити на стіни у інших апартаментах. Щоправда, Василь Карпів не радить доторкатися до цих картин руками, аби не залишати на них своїх відбитків і не притягувати на себе кількасотлітній пил.

Зараз ці розписи-картини можна побачити у Муніципальному мистецькому центрі на виставці «Моя квартира скинула шкіру».

Маріанна Попович, для Leopolis.news

Фото Меланії Волощак